kotlet

Dziś obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego, więc z tej okazji bierzemy na temat króla polskich stołów. Kotlet schabowy to ulubione danie wielu Polaków, ale czy odpowiednie dla alergika?

Schab, czyli mięso wieprzowe

Mięso wieprzowe jest najbardziej uczulające ze wszystkich gatunków. Z tego względu ie powinno być podawane dzieciom poniżej 1. roku życia. Alergia pokarmowa na białko zwierzęce najczęściej dzieci. Objawia się podobnie jak inne alergie pokarmowe. Typowe oznaki uczulenia na mięso to biegunki, świąd, pokrzywka czy obrzęki dróg oddechowych. Dorośli mogą mieć też problemy z niedokrwistością czy zasypianiem. Nie oznacza to, że wszyscy jesteśmy uczuleni na mięso wieprzowe. Dla tych, którzy ze spokojem mogą się nim delektować, mamy kilka przepisów na pyszne kotlety schabowe. Spróbujcie sami!

Tradycyjny kotlet schabowy

Składniki:

– 2 plastry schabu bez kości

– 1 jajko

– 1 łyżka mąki

– 5 łyżek bułki tartej

– sól i pieprz do smaku

– olej do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety musimy roztłuc z dwóch stron. Oprószamy przyprawami i odstawiamy. Panierujemy je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tarce. Kotlety smażymy na złocisty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ziemniakami, frytkami czy innymi dodatkami.

Kotlety schabowe w musztardowym sosie

Składniki:

– 4 cienkie plastry schabu

– 3 łyżki oliwy

– 200 ml białego wina

– 150 ml creme fraiche lub śmietanki

– 2 łyżki musztardy

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Kotlety smażymy kilka minut z obu stron. Po usmażeniu oprószamy je przyprawami. Na tej samej patelni podgrzewamy wino, aż połowę zredukujemy. Dodajemy creme, musztardę i kotlety. Doprawiamy do smaku i nie doprowadzamy do zagotowania. Kotlety podajemy z ryżem.

Imbirowe schabowe

Składniki:

– 4 grube kotlety schabowe

– 1 szklanka sosu sojowego

– 8 plasterków świeżego imbiru

– 4 posiekane ząbki czosnku

– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

– 1 szklanka bułki tartej

– 2 łyżki sezamu

kotlet schabowyPrzygotowanie:

Do foliowego woreczka wkładamy kotlety, sos i resztę przypraw. Kotlety pozostawiamy w marynacie w lodówce przez ok. 2 godziny. Bułkę mieszamy z sezamem. Nastawiamy piekarnik do 175 stopni. Kotlety wyjmujemy z marynaty, panierujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Katarzyna Antos