Ważne informacje

Dania z kaszy jaglanej

kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest idealna dla uczulonych na gluten. Dania z kaszy jaglanej zachwycą każdego, nawet niejadków. Jak je przygotować?

Kasza jaglana

Kasza jaglana nie jest doceniania. Zapewne przez specyficzny gorzkawy smak, który pojawia się, gdy źle ją przygotujemy. Tymczasem kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczna dla alergików. Do tego ma wiele skrobi i białka, które jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo. Posiada także właściwości antywirusowe i jest w stanie pomóc w wyleczeniu kataru.

Dania z kaszy jaglanej

Kasza jaglana nadaje się do przygotowania zarówno dań słodkich jak i wytrawnych. Bez problemu przyrządzimy z nich pyszne pulpeciki, kotlety czy ciasteczka, które zasmakują nie tylko uczulonym na gluten.

Placki z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6 łyżek ugotowanej i zmiksowanej cieciorki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sezamu
  • sól

Przygotowanie:

Mąkę, cieciorkę, jajko oraz sól mieszamy razem na gładką masę. Formujemy placki, które smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane sezamem.

Jaglane kotlety

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej
  • sezam, słonecznik, płatki migdałów do panierki

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę jaglaną. Na patelni prażymy ziarna i pestki. Połowę słonecznika, siemię lniane oraz pestki dyni mielimy. Marchew ścieramy na tarce i lekko dusimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy kotleciki, które obtaczamy w ziarnach. Jaglane kotlety smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.

Babeczki jaglane

Składniki:

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:

jaglanaBiałka jajek ubijamy z cynamonem i szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki. Ciasto przekładamy do papilotek, umieszczonych w formie na babeczki. Pieczemy je około 20 minut 1 80 stopniach. Po upieczeniu możemy posypać je cukrem pudrem.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.