kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest idealna dla uczulonych na gluten. Dania z kaszy jaglanej zachwycą każdego, nawet niejadków. Jak je przygotować?

Kasza jaglana

Kasza jaglana nie jest doceniania. Zapewne przez specyficzny gorzkawy smak, który pojawia się, gdy źle ją przygotujemy. Tymczasem kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczna dla alergików. Do tego ma wiele skrobi i białka, które jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo. Posiada także właściwości antywirusowe i jest w stanie pomóc w wyleczeniu kataru.

Dania z kaszy jaglanej

Kasza jaglana nadaje się do przygotowania zarówno dań słodkich jak i wytrawnych. Bez problemu przyrządzimy z nich pyszne pulpeciki, kotlety czy ciasteczka, które zasmakują nie tylko uczulonym na gluten.

Placki z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6 łyżek ugotowanej i zmiksowanej cieciorki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sezamu
  • sól

Przygotowanie:

Mąkę, cieciorkę, jajko oraz sól mieszamy razem na gładką masę. Formujemy placki, które smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane sezamem.