kaszy jaglanej

Jaglane kotlety

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej
  • sezam, słonecznik, płatki migdałów do panierki

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę jaglaną. Na patelni prażymy ziarna i pestki. Połowę słonecznika, siemię lniane oraz pestki dyni mielimy. Marchew ścieramy na tarce i lekko dusimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy kotleciki, które obtaczamy w ziarnach. Jaglane kotlety smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.

Babeczki jaglane

Składniki:

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:

jaglanaBiałka jajek ubijamy z cynamonem i szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki. Ciasto przekładamy do papilotek, umieszczonych w formie na babeczki. Pieczemy je około 20 minut 1 80 stopniach. Po upieczeniu możemy posypać je cukrem pudrem.

Katarzyna Antos