Jaglane kotlety
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- olej
- sezam, słonecznik, płatki migdałów do panierki
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jaglaną. Na patelni prażymy ziarna i pestki. Połowę słonecznika, siemię lniane oraz pestki dyni mielimy. Marchew ścieramy na tarce i lekko dusimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy kotleciki, które obtaczamy w ziarnach. Jaglane kotlety smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.
Babeczki jaglane
Składniki:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 3 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka jajek ubijamy z cynamonem i szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki. Ciasto przekładamy do papilotek, umieszczonych w formie na babeczki. Pieczemy je około 20 minut 1 80 stopniach. Po upieczeniu możemy posypać je cukrem pudrem.
Katarzyna Antos