Alergia na gluten
Bas Peperzak z Unsplash

Jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych jest alergia na gluten (oraz jedną z najstarszych jej typów). Jest to również jedno z bardziej kłopotliwych uczuleń. Dlaczego? Ponieważ należy wyeliminować z diety produkty zawierające gluten. A jest ich niemało.

Co jest zabronione


Zabronione jest spożywanie wszystkiego, co zawiera zboża takie jak: pszenica, żyto, owies, jęczmień – a więc nie tylko pieczywa, lecz także: płatków śniadaniowych, kasz, makaronów, ciastek, kawy zbożowej… Gluten znajduje się również w wielu innych produktach – zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego.
Z uwagą należy czytać etykiety takich towarów jak: słodycze, mięsa, wędliny, sosy, ketchupy, jogurty, przetworzone produkty.
Nieszkodliwe dla zdrowia małego (i dużego) alergika są natomiast produkty zawierające ryż, kukurydzę, grykę, proso ziemniaki, soję, soczewicę, fasolę, nieprzetworzone mięso, owoce i warzywa.

Alternatywa dla glutenu


Na szczęście współcześnie producenci żywności coraz częściej proponują bezglutenowe alternatywy dla „klasycznych” wiktuałów.
Wystarczy szukać opakowań oznaczonych przekreślonym zbożowym kłosem – można wybierać spośród pieczywa, makaronów, kasz, herbatników, ciastek a nawet płatków śniadaniowych.
Alergia na gluten może pojawić się już u rocznych dzieci (a także starszych niemowląt – jeżeli za wcześnie zaczęto im podawać pieczywo czy kaszkę). Wczesne przyjmowanie glutenu może bowiem mieć wpływ na jego późniejszą tolerancję przez organizm.
Reakcja uczuleniowa na gluten może być natychmiastowa (w ciągu kilku minut od spożycia produktu), lub późna (od kilku godzin do nawet 2 dni). Zazwyczaj do objawów zaliczamy:
– wymioty;
– biegunkę;
– wstrząs anafilaktyczny;
– nieżyt nosa;
– reakcje skórne (pokrzywka, atopowe zapalenie skóry);
– skurcz oskrzeli;
W przypadku reakcji późnej – zwykle objawami są: biegunka oraz atopowe zapalenie skóry.
To, jak uczulenie na gluten przebiega zależy w dużym stopniu od wieku alergika. Dzieci najczęściej mają objawy skórne. Większość małych pacjentów jednak z tej alergii wyrasta.

Reakcje dorosłych


Reakcje dorosłego organizmu mogą przybrać postać: pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego, biegunki, wstrząsu anafilaktycznego. Alergia u dorosłych nie mija i może trwać latami, jednak objawy są wywoływane przez większe ilości glutenu.
Podstawą leczenia tej alergii jest odpowiednia dieta.