alergeny

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. W te wyjątkowe święta będziemy święcić pokarmy. Święconka to tradycja, więc nie może zabraknąć jej w naszych domach. Jakie alergeny znajdziemy  w koszyku wielkanocnym?

Święconka

Na święconkę składają się podstawowe produkty spożywcze, które towarzyszą w naszym codziennym życiu. Oprócz nich, do koszyczka wkładamy także słodkości i wielkanocne przysmaki. Pisanki, babki i pyszne wędliny zanosimy do kościoła, gdzie zostają poświęcone. Każdy z produktów ma swoją symbolikę. Niektóre z nich mogą być szkodliwe dla alergików, dlatego warto wiedzieć, jakie alergeny znajdziemy  w koszyku wielkanocnym.

Jajka

Jajka a właściwie kolorowe pisanki są ozdobą naszego koszyka. Białko jaja kurzego może uczulać i to znacznie częściej niż żółtko. Alergia pokarmowa na jajka objawia się pokrzywką, problemami z układem pokarmowym czy oddechowym. Przy silnej alergii mogą pojawić się ataki astmy. Przy malowaniu jajek także warto uważać. Sztuczne substancje takie jak barwniki mogą wywoływać reakcje alergiczne. Najlepiej malować jajka naturalnymi metodami lub pozostawić je w tradycyjnej formie. Pamiętajmy, że nie każda farbka czy pisak nadaje się do farbowania produktów spożywczych, więc ostrożnie wybierajmy barwniki do jajek.

Wędliny

Wędliny to nieodłączny element wielkanocnej święconki. Te przygotowane samodzielnie, z dodatkiem ulubionych przypraw będą bezpieczne dla alergika, ale te sklepowe mogą zawierać konserwanty i ulepszacze smaku. Nie zawsze jesteśmy świadomi tego, co kupujemy. Wędliny mogą prezentować się apetycznie, co nie oznacza, że są pozbawione chemii. Smakowity wygląd bardzo często jest efektem substancji wzmacniających, które uczuleni powinni omijać szerokim łukiem. Do święconki wybierzmy wędliny ekologiczne, najlepiej swojskie lub sami upieczmy mięso. Wtedy alergie pokarmowe nie zepsują nam świąt.

Chrzan

Chrzan to warzywo korzeniowe o niezwykle wyrazistym, ostrym smaku. Jako dodatek do wielkanocnych dań z jajek, mies czy wędlin sprawdza się doskonale. Ale to również alergen pokarmowy. Taka przyprawa może wywołać objawy uczulenia pokarmowego. Co więcej, dla dzieci może być zbyt mocna w smaku i zapachu, drażniąc drogi oddechowe. Chrzan zostawmy więc tym nieco starszym oraz osobom, które nie mają żadnych problemów z alergią pokarmową.

Chleb oraz świąteczne wypiekialergeny pokarmowe

Do wielkanocnego koszyka pakujemy chleb i świąteczne wypieki. Babeczki czy inne słodkości również zagoszczą na naszym stole. Tego typu produkty mogą zawierać gluten. To znany alergen pokarmowy. Uczuleni na gluten powinni poszukać bezglutenowego pieczywa i wypieków. W sklepach ze zdrową żywnością czy w supermarketach coraz więcej takich produktów, więc nasz świąteczny koszyczek w żaden sposób nie ucierpi, nawet przy alergii.

Katarzyna Antos