Pyszne banany, które tak uwielbiają dzieci i dorośli bywają powodem uczuleń. Skąd się bierze alergia na banany?
Banany – popularne owoce
Choć drzewa bananowców nie rosną w Polsce, nasi mieszkańcy uwielbiają banany. Owoce są eksportowane głównie z Indii, ponieważ właśnie w ciepłym klimacie, bananowce czują się najlepiej. Na wielkich plantacjach, bananowce owocują przez cały rok, dlatego możemy cieszyć się smakiem tych żółtych owoców o każdej porze roku.
Alergia na banany
Alergia na banany występuje dość często. Uczulenie, głównie na świeże owoce obserwuje się u dzieci oraz osób dorosłych w wieku od 20 do 40 lat. Reakcje alergiczne po spożyciu banana są mocno zróżnicowane, Zależą od danego organizmu i stopnia uczulenia. Po zjedzeniu banana może pojawić się świąd, pokrzywka, duszności, obrzęk naczynioruchowy czy nawet wstrząs anafilaktyczny. U większości przypadków, objawy można zaobserwować już po kilku minutach od momentu spożycia owocu. Pojawiające się oznaki mogą szybko przeistoczyć się w zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny. Alergia na banany ma także związek z uczuleniem na ambrozje oraz lateks. Dlatego uczuleni na banany powinni uważać nie tylko na szkodliwe owoce.
Skąd się bierze alergia na banany?
Banany, choć są sprowadzane do Polski, wciąż pozostają owocami egzotycznymi. Nasze organizmy, które żyją w zupełnie innym środowisku, mogą nie być przystosowane do spożycia tego typu owoców. Dlatego u niektórych ujawnia się alergia na banany. By pozbyć się objawów uczulenia, wystarczy wykluczyć banany z diety. Oprócz nich także wszystkie produkty, które zawierają dane owoce, takie jak soki, ciasta czy przetwory. Na objawy alergii pomagają leki antyhistaminowe. W przypadku silnego uczulenia i anafilaksji, pomocna może okazać się pomoc medyczna.
Katarzyna Antos