Ważne informacje

Rokitnik na przeziębienie i nie tylko

rokitnik

Charakteryzują go małe pomarańczowe kuleczki, czyli owoce. Rokitnik, bo o nim mowa, to wciąż dla wielu osób tajemnicza roślina. A rośnie w naszym kraju i w dodatku ma wiele cennych właściwości. Rokitnik świetnie działa na przeziębienie i nie tylko. Najwyższy czas go poznać!

Rokitnik – atrakcyjna roślina

Rokitnik zwyczajny rośnie w Polsce u wybrzeża morza oraz przy ujściu Wisły. Często spotkać możemy go w ogrodach, ponieważ uchodzi za atrakcyjną roślinę ozdobną. Zapewne przez swoje owoce, czyli pomarańczowe kuleczki. Gałązki rokitnika są kujące, przez co zbiór owoców nie należy do zbyt przyjemnych i łatwych zadań. Lecz nie tylko piękno skrywa ta roślina. Jest bowiem uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Tym bardziej warto jej się bliżej przyjrzeć i wykorzystać.

Wartościowy rokitnik

Roślina niezwykle zaskakuje bogactwem wartościowych substancji. Rokitnik charakteryzuje się się specyficznym kwaśnym smakiem. Zawiera dużo witaminy C, a to przydaje się w okresie przeziębień i grypy. Witamina zawarta w roślinie jest odporna na obróbkę termiczną, dzięki czemu z rokitnika możemy przygotować pyszne dania, zachowujące właściwości zdrowotne. Oprócz witaminy C, znajdziemy w nim także A, E, K oraz P, czy witaminy z grupy B. Rokitnik to także źródło kwasu tłuszczowego omega 7, który przyczynia się do pięknego wyglądu skóry. I nie tylko owoce są zdrowe. Także liście czy nasiona, choć to owoce wykorzystuje się najczęściej. Roślina działa pozytywnie na odporność i układ pokarmowy. Opóźnia procesy starzenia i wzmacnia pracę naszego mózgu. Dlatego zdecydowanie warto po niego sięgnąć, szczególnie na przeziębienie.

Rokitnik w twojej kuchni

rokitnikCzęsto obawiamy się takich roślin jak rokitnik, ponieważ nie wiemy co z nich przygotować. Rokitnik jest o tyle wdzięczną rośliną, że stanowi źródło soków, przecierów, dżemów czy nawet maseczek. Możemy zrobić z nim wszystko. W sklepach znajdziemy olej rokitnikowy czy gotowy sok z rośliny. Przygotujemy z niego pyszną, domową nalewkę, herbatę czy sos, idealny do mięsa. Same owoce mogą zostać ciekawą dekoracją stołu czy potrawy.

Rokitnik może nie jest zbyt popularną rośliną, ale za to bardzo wartościową i oryginalną. Jego wygląd, smak i możliwości zdrowotne robią wrażenie. Jeśli mamy możliwość, spróbujmy rokitnika i przekonajmy się o jego wielkiej sile młodości oraz zdrowia, ukrytej w pomarańczowych owocach.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.