jedzenie

Witamy jesień, a wraz z nią potrawy, które z pewnością umilą nam ten czas. Przedstawiamy więc jesienne dania na dobry nastrój!

Comfort food na jesień

Comfort food to jedno z przyjemnych pojęć kulinarnych. To określenie jedzenia, które wprawia nas w dobry nastrój. Jesień to specyficzna pora roku. Deszcz, chłodne dni i szare wieczory skutecznie obniżają nasz nastrój. Odpowiednie jedzenie może poprawić nasze samopoczucie. A wszystkie sposoby są dobre, jeśli rzeczywiście działają. Tabliczka czekolady może być naszym comfort food, ale my mamy dla was coś znacznie lepszego i oczywiście pysznego.

Ciasteczka z dynią

Składniki:

– 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej

– ½ szklanki mąki pszennej

– ½ łyżeczki imbiru

– 1 łyżeczka cynamonu

– ½ łyżeczki soli morskiej

– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

– ½ tabliczki gorzkiej czekolady

– ¾ szklanki cukru trzcinowego

– ¼ szklanki oleju

– ¾ szklanki puree z dyni

Przygotowanie:

Puree przygotowujemy piecząc dynię, a następnie ją blendując. Suche składniki na ciastka łączymy z mokrymi. Czekoladę wcześniej siekamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy i układamy ciasteczka. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12-15 minut.

Krem kasztanowy

Składniki:

– 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych

– 500 ml mleka

– 100 g cukru

– ½ laski wanilii

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy z cukrem i wanilią. Kasztany kroimy i łączymy z mlekiem. Całość blendujemy na gładki krem. Kasztanowy krem najlepiej podawać po schłodzeniu. Można wykorzystać go do ozdoby ciast i ciasteczek oraz innych deserów.

Zupa krem z dyni

Składniki:

– 2 kg dyni

– 2 marchewki

– 5 ząbków czosnku

– 1 kawałek świeżego imbiru

– natka pietruszki

– przyprawa do zup

– pieprz

– oliwa

– grzanki do zupy

kremPrzygotowanie:

Dynię oraz marchew obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z oliwą, przyprawą do zup i czosnkiem. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach aż do miękkości. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Na koniec blendujemy, doprawiamy przyprawami. Podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Katarzyna Antos