alergia na dynię

Alergia na dynię nie należy do częstych przypadłości. Jednak w sezonie jesiennym warto przypomnieć przyczyny i objawy tego uczulenia, by móc w porę uchronić się przed niespodziewanymi reakcjami alergicznymi.

Alergia na dynię

Dynia to bardzo zdrowy owoc, który jesienią króluje na straganach. Zawiera cenne składniki odżywcze jak beta-karoten i witamina A, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz minerały jak potas, magnez i żelazo. W Polsce jednak dynia jest znacznie częściej wykorzystywana jako ozdoba, a szkoda bo ma wiele właściwości kulinarnych i zdrowotnych. Z powodzeniem można przygotować z niej pyszne dania. Dynia zaliczana jest do jednorocznych roślin dyniowatych. Jadalny jest miąższ i pestki, które są dostępne w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Alergia na dynię to alergia pokarmowa, jedna z najbardziej powszechnych grup uczuleń, szczególnie wśród dzieci. Wrażliwe organizmy maluchów często nie tolerują niektórych substancji, wynikiem czego są liczne problemy z układem pokarmowym i alergie tego typu. Już w wieku niemowlęcym obserwuje się alergie pokarmowe. W niektórych przypadkach, mogą one ustąpić, wraz z wiekiem dziecka.

Przyczyny i objawy uczulenia alergii na dynię

Każdy produkt pokarmowy może wywołać konkretną reakcję organizmu. Nawet naturalne pokarmy, jak owoce czy warzywa, przyczyniają się do rozwoju alergii. Dynia także znajduje się na liście alergenów pokarmowych, choć dość rzadko występujących. Główną przyczyną uczuleń są białka. Także białko roślinne może wywołać reakcje alergiczne, szczególnie wśród dzieci. Inną przyczyna są dodatki do żywności i sztuczne nawozy, wykorzystywane przy uprawie roślin. O wiele bardziej bezpieczniejsza będzie dynia z ekologicznego gospodarstwa lub z własnej uprawy, niż ta, pochodząca z nieznanego źródła. Alergicy powinni sięgać po warzywa i owoce tylko od sprawdzonych dostawców. W sklepach znajdziemy mnóstwo przetworów na bazie dyni, także popularnych gotowych obiadków dla dzieci. Lepiej, jeśli sami przygotujemy pożywny i zdrowy obiad dla dziecka, niż podamy ten ze słoiczka. Będziemy mieli pewność, że nic nie uczuli naszej pociechy, ponieważ sami dobierzemy wszystkie składniki dania.

Alergia na dynię może skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, oddechowego bądź skóry. Po zjedzeniu potrawy z dodatkiem dyni, na ciele alergika może pojawić się stan zapalny. Wysypka czy rumień skórny to typowe objawy alergii pokarmowej. Przy silnym uczuleniu, niekiedy możemy zaobserwować także duszności czy obrzęk jamy ustnej. Skrajną reakcją organizmu jest wstrząs anafilaktyczny, czyli zespół ogólnoustrojowych objawów. Jednak w przypadku dyni, raczej nie zaobserwowano aż tak poważnych przypadków uczuleń. Dynia jest owocem, który rzadko uczula, dlatego też jest polecany przez alergologów i dietetyków. U osób uczulonych na pokarmy, lepiej wcześniej wykonać próbę prowokacyjną, która pozwoli sprawdzić, czy osoba jest uczulona na dynię, czy też nie.

Alergia na dynię choć zdarza się rzadko, może znacząco wpływać na codzienne funkcjonowanie. Wykreślenie dynii z jadłospisu a także znajomość zamienników i alternatywnych źródeł składników odżywczych pozwala na zachowanie zbilansowanej diety mimo alergii. Kluczowe jest przestrzeganie zaleceń lekarza i uważne czytanie składu produktów.