Rośliny z rodziny dyniowatych stosunkowo rzadko uczulają, jednak zdarzają się przypadki alergii. Jakie są przyczyny i objawy alergii na cukinię, która należy do tej rodziny?
Alergia pokarmowa
Alergia pokarmowa to jedna z najczęściej występujących grup uczuleń. Już u niemowląt diagnozuje się uczulenia pokarmowe. Wszelkie produkty tego typu mogą mieć właściwości alergizujące. Dlatego dzieciom należy stopniowo wprowadzać nowe produkty do diety, obserwując reakcje ich organizmu. Nie zawsze ludzki organizm toleruje podawane mu substancje. Niekiedy dochodzi do uruchomienia mechanizmu reakcji alergicznej, co skutkuje objawami ze strony układu pokarmowego, oddechowego lub skóry. Alergia pokarmowa jest dość specyficzna, ponieważ jej leczenie polega na wprowadzeniu specjalnej diety. Dieta eliminacyjna polega na wykluczeniu z menu uczulającego produktu, co pozwala uniknąć przykrych dolegliwości alergii.
Alergia na cukinię
Cukinia, inaczej określana także jako kabaczek, jest odmianą dyni zwyczajnej. To dość popularne warzywo, które znalazło uznanie także w naszej kuchni. Roślina jest chętnie uprawiana w Polsce. Dyniowate rzadko uczulają, ale wśród alergików zdarzają się przypadki alergii na cukinię. Na ogół warzywo jest polecane alergikom, ze względu na małe właściwości alergizujące. Warzywo jest łatwo dostępne i często wykorzystywane w kuchni włoskiej czy wegetariańskiej. Najczęściej alergia dotyczy dzieci, ale nie wyklucza się jej pojawienia u osób dorosłych.
Alergia na cukinię – przyczyny i objawy
Białko roślinne jest sprawcą alergii pokarmowych, ponieważ nie każdy organizm je toleruje. Do przyczyn uczulenia, zaliczamy także nawozy, wykorzystywane przy uprawie roślin. Chemiczne substancje przyspieszają wzrost roślin, ale niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, przyczyniając się do rozwoju alergii. Dodatki stosowane do żywności także nie należą do zdrowych i w pełni bezpiecznych substancji. Przetworzone dania,zawierające cukinię i tego typu środki mogą uczulać. Typowe objawy alergii pokarmowej dotyczą jamy ustnej oraz układu pokarmowego. Należą do nich biegunki, nudności, wymioty i obrzęk jamy ustnej. Inne oznaki alergii to zmiany skórne czy trudności w oddychaniu. Przy alergii tego typu, należy wspomnieć również o wstrząsie anafilaktycznym. Alergeny cukinii mają podobną budową jak antygeny ogórka, przez co może dojść do reakcji krzyżowych. Alergie krzyżowe to podwójny problem, ponieważ wystarczy, że osoba jest uczulona na jeden z alergenów, by pojawiły się u niej niepokojące objawy uczulenia.
Cukinia bez wątpienia jest zdrowa, ale alergicy powinni uważać na tę znaną roślinę. Zdecydowanie częściej uczulają inne warzywa, lecz ewentualne objawy warto znać, by móc się przed nimi w odpowiedni sposób zabezpieczyć.
Katarzyna Antos