objawy alergii

Gluten to wróg niektórych alergików. Znane białko roślinne powoduje problemy z układem pokarmowym. Jakie są objawy alergii na gluten?

Uczulenie na gluten

Gluten to białko roślinne. Pszenica, jęczmień, owies oraz żyto to doskonale znane nam zboża i jednocześnie źródło glutenu. Rośliny te są wykorzystywane w szeroko pojętym przemyśle spożywczym. Makarony, ciasta, pieczywa oraz wiele innych produktów spożywczych zawierają szkodliwe dla niektórych białko roślinne czyli gluten. Alergia na gluten jest obecnie dość powszechna. Wzrasta liczba uczulonych i nadwrażliwych na gluten. Osoby borykające się z tym problemem muszą przejść na specjalną dietę. Zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych pomaga na objawy alergii na gluten. Dieta bezglutenowa to forma leczenia uczulenia. Objawy alergii na gluten są dość uciążliwe. Jak organizm człowieka może zareagować na ten rodzaj białka?

Objawy alergii na gluten

Objawy alergii na gluten nie dotyczą tylko układu pokarmowego. Niestety symptomy alergii mogą pojawić się również na skórze. Atak układu oddechowego także wchodzi w grę. To  wyjaśnia, dlaczego uczulenie na gluten bywa tak uciążliwe. Przeszkadza w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i jego odżywianiu. W przypadku dzieci, nieleczona alergia może [prowadzić do zaburzeń rozwojowych, dlatego konieczne jest zastosowanie diety. Jakie objawy są charakterystyczne dla alergii na gluten?

Zmiany skórne

Po zjedzeniu produktu zawierającego gluten, na skórze alergika mogą wystąpić zmiany skórne. Wysypka czy uczucie szorstkiej i suchej skóry to typowe oznaki uczulenia, również pokarmowego. Zmiany skórne często nie są utożsamiane z alergią pokarmową. Jeśli po zjedzeniu danego produktu pojawiają się tego typu objawy, to sygnał alarmowy dla alergika, tym bardziej jeśli sytuacja się powtarza.

Dolegliwości żołądkowegluten

Dolegliwości żołądkowe to jedne z najbardziej charakterystycznych oznak alergii na gluten. U osoby uczulone mogą pojawić się biegunki, wymioty czy wzdęcia. Problemy zwykle pojawiają się po każdorazowym zjedzeniu pokarmów zawierających gluten. Tego typu dolegliwości są uporczywe, a tymczasem wystarczy właściwa dieta, by szybko się ich pozbyć.

Problemy z układem oddechowym

Gluten przyczynia się także do powstania problemów z układem oddechowy, Alergicy mogą odczuwać duszności, męczący katar czy kaszel. To popularne objawy alergii. Przy uczuleniu na gluten warto zwrócić na nie uwagę. W diagnozie pomoże wykonanie testów alergicznych.

Katarzyna Antos