Rodzaje alergii

Alergia na konserwanty stosowane w żywności

konserwanty

Dodatki do jedzenia, które tak chętnie wykorzystują producenci nie koniecznie są zdrowe i bezpieczne. Alergia na konserwanty stosowane w żywności to bardzo ważny temat, ponieważ spożywamy coraz większą ilość przetwarzanych produktów.

Konserwanty w jedzeniu

Konserwanty to chemiczne substancje, które są dodawane do żywności. Wykorzystują je producenci, ponieważ udoskonalają ich produkty. Środki konserwujące mają za zadanie przedłużyć termin ważności produktu, wzmocnić jego smak i aromat. Upraszczają cały proces produkcyjny i sprawiają, że dany produkt wydaje się bardziej atrakcyjny dla konsumenta. Chętnie sięgamy po przetworzone jedzenie, ponieważ uwielbiamy jego smak. Niestety dla zdrowych osób konserwanty są szkodliwe, a dla alergików tym bardziej.

Alergia na konserwanty stosowane w żywności

Wykonując testy alergiczne nie jesteśmy w stanie sprawdzić wszystkich szkodliwych alergenów, szczególnie pokarmowych. Lista nie ma końca – wciąż się powiększa. Układ odpornościowy różnie reaguje na alergeny. Efektem może być reakcja alergiczna na spożywane pokarmy. Konserwanty są ich składnikiem, więc nic dziwnego, że tyle osób skarży się na problemy alergiczne. Aluminium, glutaminian sodu, guma arabska, azotany czy karagen to tylko niektóre konserwanty, wywołujące alergie pokarmowe. Wśród nich są takie, które mogą powodować silne reakcje alergiczne, ataki astmy czy duszności. Nawet niewielka ilość alergenu u osoby nadwrażliwej może przyczynić się do kłopotów zdrowotnych. To co sztuczne nie jest naturalne i zdrowe. Wróćmy pamięcią do kilku wieków wstecz – w dawnych czasach nie wykorzystywano chemicznych dodatków do żywności.

Unikanie konserwantów – dieta eliminacyjna

konserwanty

Alergicy powinni unikać konserwantów w codziennej diecie. Rozwiązaniem jest żywność ekologiczna. Nieprzetworzone produkty naturalne są wolne od chemicznych ulepszaczy. Samodzielne przygotowanie posiłków także jest korzystną opcją dla osoby uczulonej na konserwanty. Dzięki temu wiemy co jemy, przez co możemy czuć się bezpieczni. Dieta eliminacyjna to rozwiązanie kłopotów z odżywianiem. W trosce o zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu warto porzucić jedzenie zawierające konserwanty.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.