popularne-alergeny-pokarmowe

Lista uczulających produktów spożywczych zdaje się nie mieć końca. Wśród nich są takie, które najczęściej wywołują reakcje alergiczne u dzieci.

Alergeny pokarmowe

Obecnie produkuje się mnóstwo przetworzonej żywności. Gotowe dania, zupki w proszku i inne produkty dostępne w sklepach zawierają mnóstwo substancji takich jak barwniki, konserwanty czy wzmacniacze smaku. Owoce i warzywa jako naturalne produkty także uczulają. Zawierają szkodliwe opryski i nawozy, które zapewniają im piękny kolor i szybki wzrost. Alergeny pokarmowe znajdziemy praktycznie w każdym jedzeniu, Grupą najbardziej narażona na tego typu alergie są dzieci. Niektóre z produktów na dobre wpisały się na listę najczęściej wywołujących alergie pokarmowe. Co szkodzi dzieciakom najbardziej?

Krowie mleko

Mleko pochodzące od krowy jest jednym z najczęściej diagnozowanych przyczyn alergii. Uczulające jest białko w nim zawarte. Większość dzieci wyrasta z tego uczulenia. Objawy dotyczą zazwyczaj skóry. Do typowych należy wysypka. U osób starszych takie uczulenie również ma miejsce. Jednak w większości przypadków jest to nietolerancja laktozy.

Ryby i owoce morza

Ryby oraz wszelkie małże, kraby i inne skorupiaki bywają bardzo groźne dla zdrowia alergików. Reakcje alergiczne mogą prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Nawet niewielka ilość szkodliwego alergenu oddziałuje na organizm alergika. Dlatego należy uważać nie tylko na same ryby ale także potrawy sporządzone na ich bazie, takie jak sosy czy zupy.

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa to ogromna grupa alergenów pokarmowych. Najpopularniejszymi są cytrusy, truskawki, pomidory, pietruszka oraz seler. Większość z nich traci właściwości uczulające po obróbce termicznej, co umożliwia ich spożywanie nawet przez alergików.

Mięsowołowina

Wołowina jest mięsem, które wywołuje najczęściej reakcje alergiczne. Najmniej groźne jest mięso z indyka, królika oraz jagnięcina. Dlatego też dzieciom zaleca się podawanie drobiu zamiast wołowiny.

Orzechy

Uczulenie na orzechy zwykle trwa do końca życia. Orzechy prażone mogą powodować dodatkowe reakcje alergiczne, przez nowe alergeny, powstałe w tym procesie. Spożycie orzechów przez osobą uczuloną może zakończyć się dusznościami.

Rośliny strączkowe

Soja, fasola i inne rośliny strączkowe różniej znajdują się na niechlubnej liście alergenów. Uczulenie na soję występuje często jako alergia krzyżowa z pyłkiem brzozy. W takim przypadku należy unikać obydwóch alergenów.
Powyższe produkty uczulają najczęściej. Wiele z nich jest składnikiem różnych dań, dlatego przy komponowaniu diety dziecka należy zachować szczególna ostrożność. Pozwoli to na uniknięcie objawów niebezpiecznej alergii.