Dzień najlepiej zacząć od pożywnego i pysznego śniadania, które zapewni nam mnóstwo energii na cały dzień. Często zapominamy o tym, jak ważny jest ten pierwszy posiłek. Jak zadbać o zdrowe śniadanie?
Bilans zdrowych składników
Śniadanie nie może być monotonne, ale musi także zawierać takie składniki, które razem dostarczą nam wielu minerałów i witamin. Zbilansowany posiłek to dobór odpowiednich ilości i składników. Ile i czego dokładnie powinniśmy jeść? Najwięcej zdrowych substancji dostarczą nam warzywa i owoce, więc to one powinny zająć połowę naszego talerza. Już jedno jabłko czy pomarańcza będzie idealną częścią zbilansowanego śniadania. Resztę zajmują węglowodany i białka. Węglowodany złożone to wszystkie produkty z ziarnami. Otręby czy pełnoziarniste pieczywo będzie właściwe na śniadanie. Mleko i produkty mleczne dostarczą białka, a przy okazji wapna i innych cennych substancji odżywczych. Jajecznica ze świeżymi warzywami czy miska płatków z borówkami to propozycje na pyszny posiłek z samego rana.
Z rana nie tylko smakuje lepiej
Aby w pełni wykorzystać moc dostarczanych składników odżywczych, śniadanie należy zjeść do 2 godzin od przebudzenia. Wówczas przyspieszamy nasz metabolizm. Po wstaniu z łóżka warto więc przygotować sobie zdrowe i wartościowe śniadanie. Nigdy nie popełniajmy takiego błędu jak rezygnacja z tego pierwszego i zarazem najważniejszego posiłku dnia czy jedzenie w biegu. Wtedy nasz organizm nie będzie czuł się dobrze, my będziemy głodni i pozbawieni energii do działania. A przecież dobrze zaczynając dzień zyskujemy wiele. Unikajmy także picia kawy na pusty żołądek, czy jedzenia z rana słodkości. Duża ilość cukru nie służy zdrowiu i nie zapewni nam energii i siły, której potrzebujemy.
Królewskie śniadanie
Nie bójmy się porządnego śniadania. Nie musimy jeść każdego dnia tego samego. Nawet ulubiona owsianka może znudzić nas po tygodniu. Możemy urozmaicić sobie codzienne śniadania. Sałatka zamiast zwykłych kanapek czy warzywno-owocowy koktajl będą idealnym pomysłem na smaczny posiłek. Dzięki różnorodności składników, dostarczymy organizmowi różnych witamin, a na to właśnie liczymy. A samo przygotowywanie śniadań może okazać się dla nas wielką przyjemnością i doskonałą zabawą kulinarną. Nasze śniadanie może liczyć nawet 500 kcal, ale pamiętajmy, że mają to być zdrowe kalorie, które sprawią, że nie będziemy odczuwać głodu, ale też nie będziemy czuć się ociężale.
Zawsze pamiętajmy o zjedzeniu zdrowego śniadania. Jego unikanie nie wyjdzie nam na dobre. Małymi krokami może wprowadzać w życie zdrowe nawyki żywieniowe. A z czasem przekonamy się, że przygotowanie pysznego śniadania wejdzie nam w codzienny porządek dnia, za co nasz organizm na pewno nam podziękuje.
Katarzyna Antos