Przyczyny alergii

Czy nowalijki są bezpieczne dla alergików?

przenawozenie-nowalijek

Dietetycy zalecają spożywanie 5 porcji owoców i warzyw dziennie, ta ilość ma zapewnić naszemu organizmowi dostateczną ilość substancji odżywczych. Właśnie rozpoczyna się sezon na nowalijki.  W tym miejscu warto jednak postawić pytanie, czy są one bezpieczna dla alergika?

Robiąc zakupy na bazarku czy w osiedlowym sklepiku trudno przejść obojętnie obok apetycznie wyglądających rzodkiewek, ogórków czy sałaty.  Ze względu na ich pochodzenie, w końcu możemy zjeść rodzime warzywa, chętnie po nie sięgamy. Tymczasem od lat trwają dyskusje naukowców i dietetyków nad walorami odżywczymi nowalijek i ich potencjalnym działaniem alergizującym.

Apetyczne nowalijki – co powinieneś o nich wiedzieć?

Nowalijkami, które cieszą się największą popularnością, są pomidory, szczypiorek, rzodkiewki i ogórki. Świeże warzywa, które wraz z początkiem wiosny trafiają na stragany, w większości przypadków pochodzą z upraw szklarniowych.

Szklarnia ten termin wielu osobom kojarzy się negatywnie, tymczasem nie ma w nim nic złego. Wbrew obiegowej opinii warzywa uprawiane w niej nie różnią się właściwościami odżywczymi od tych, które pochodzą z gruntu.  Szklarnia otwiera przed nami ogromne możliwości, dzięki niej  okres prowadzenia upraw znacząco się wydłuża.  Wszystko to zasługa specyficznych warunków panujących w szklarniach. Czynniki takie jak wysoka temperatura i ochrona przed podmuchami wiatru wpływa korzystnie na plonowanie.  Trudno wyobrazić sobie uprawy gruntowe rzodkiewki na początku kwietnia, choć w ciągu dnia termometry nierzadko pokazują 20 stopni Celsjusza, to nocą przymrozki dają się we znaki. Warto o tym, iż gdybyśmy całkowicie zrezygnowali ze szklarni, na pierwsze rodzime owoce i warzywa musielibyśmy poczekać aż do połowy maja!

nawozy-azotowe

Nawozy azotowe – zagrożenie dla alergika?

Najwięcej kontrowersji budzi nawożenie nowalijek. Niestety, bez tego zabiegu nie uzyskalibyśmy wysokich plonów. Nawozy, nawet te syntetyczne, nie są niczym złym, dopóki rolnik stosuje się do zaleceń producenta.  Jeśli do gleby wprowadzimy zbyt dużo azotanów, związki te częściowo skumulują się w roślinach i tą drogą przedostaną się do naszego organizmu. W jelicie azotany zostają zredukowane do azotynów, a te ostatnie następnie ulegają przekształceniu do N-nitrozoamin, czyli związków o działaniu rakotwórczym. Ponadto azotany obecne w żywności  stanowią potencjalne zagrożenie dla alergików. W związku z tym lekarze odradzają spożywanie nowalijek osobom, które zmagają się z  uczuleniami. Niewskazane jest również serwowanie wczesnowiosennych rzodkiewek, sałaty i pomidorów małym dzieciom, nawet jeśli nie zdiagnozowano u nich alergii. W ich przypadku nadmiar azotanów może przyczynić się do wystąpienia odpowiedzi uczuleniowej.

Problem przenawożenia nowalijek

Azotany odgrywają niezwykle istotną rolę w fizjologii roślin, te składniki obecne w nawozach uczestniczą w syntezie aminokwasów, czyli podstawowych „cegiełek” wchodzących w skład białek.  Warto jednak pamiętać, iż nowalijki nie ograniczają się tylko do pobrania takiej ilości azotu, jaka jest im niezbędna do prawidłowego funkcjonowania.  Rośliny przyjmują azotany w każdej ilości, a ich nadmiar kumuluje się w ich tkankach.

Nie oznacza to jednak, że z nowalijek należy bezwzględnie zrezygnować. Diabeł tkwi w szczegółach, w tym wypadku w ilości nawozu, na szczęście przestrzegając kilku zasad można znacząco ograniczyć szkodliwy wpływ wczesnowiosennych warzyw na nasz organizm. Przede wszystkim zadbaj o to, aby twoja dieta była urozmaicona, a nowalijki stanowiły tylko jej niewielki fragment. W miarę możliwości wybieraj drobne rzodkiewki i pomidory, zbyt duże mogą świadczyć o przenawożeniu azotem.  Niezależnie od tego, czy masz do czynienia z nowalijkami czy z warzywami z upraw ekologicznych, pod żadnym pozorem nie jedz tych, na których widoczne są ślady pleśni. Wbrew obiegowej opinii nie wystarczy odkroić zepsutej części, pleśnie wytwarzają mikotoksyny o działaniu rakotwórczym, które znajdują się w całym przekroju warzywa czy  też owocu. Ponadto toksyny produkowane przez grzyby pleśniowe wykazują silne działanie alergizujące. Przed spożyciem nowalijek dokładnie umyj je pod bieżącą wodą, warto obrać je również ze skórki, ponieważ tam gromadzą się azotany. Uważaj też na żółte liście, ich obecność może świadczyć o przenawożeniu.  W miarę możliwości kupuj warzywa i owoce od rolników, którzy mogą pochwalić się certyfikatem potwierdzającym ekologiczność upraw.  Plony pochodzące z takich gospodarstw podlegają dokładnej i szczegółowej kontroli.

Irmina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.