Alergie pokarmowe stanowią obecnie dość powszechny problem, zarówno wśród dzieci jak i osób dorosłych. O tym, że surowe produkty mogą uczulać wie każdy, ale co z ich obróbką termiczną? Czy gotowanie neutralizuje alergeny pokarmowe?
Alergeny pokarmowe, czyli co nas uczula
Każdy produkt żywnościowy to potencjalny alergen pokarmowy. Z biegiem lat i dostępnością do wszelkich produktów, wzrosła liczna uczulonych na różne warzywa, owoce czy inne tego typu produkty, znane z naszej kuchni. Alergie pokarmowe są zależne od reakcji naszego organizmu, a właściwie ujmując, okładu immunologicznego. Odporność może bowiem traktować jedzenie, jako alergeny, szkodliwe dla jego mechanizmów. W ten sposób zjedzenie pomidora czy pomarańczy może zakończyć się reakcją alergiczną. Uczulić mogą nas nie tylko zerwane z krzaka truskawki czy maliny, ale także mleko krowie, pieczywo czy owoce morza. Lista alergenów wciąż się powiększa, na co wpływ ma przetworzona żywność, po którą zdecydowanie za często sięgamy.
Czy gotowanie neutralizuje alergeny pokarmowe?
W wielu przypadkach, nawet gotowanie, czy jakakolwiek inna obróbka termiczna nie jest w stanie zneutralizować alergenów. Mimo wysokiej temperatury, wciąż są one szkodliwe dla osoby uczulonej. Do grupy takich produktów zaliczamy jajka kurze czy orzechy, w szczególności ziemne. To samo dotyczy skorupiaków czy innych owoców morza. Już samo przygotowanie posiłku, na desce, gdzie wcześniej przyrządzano owoce morza, niesie ze sobą ryzyko alergii. Nieco bezpieczniejsze są warzywa, ponieważ duża ilość alergenów ginie podczas ich gotowania. Co do owoców, niektóre z nich to silne alergeny. Truskawki, w każdej formie, również przetworzonej wciąż będą uczulać w tym samym stopniu, co świeże owoce. Rośliny strączkowe zawierają alergeny, zarówno w formie surowych produktów, jak i tych ugotowanych czy upieczonych, dlatego osoby uczulone powinny unikać ich spożycia. Alergeny pokarmowe reagują z pyłkami roślin. W efekcie dochodzi do alergii krzyżowych. Osoby uczulone na pyłki brzozy, mogą zaobserwować objawy alergii po zjedzeniu ziemniaków, poddanych gotowaniu. Najgroźniejszą rekcją alergiczną na pokarmy jest wstrząs anafilaktyczny, więc jeśli nie mamy pewności, co do właściwości alergizujących danych produktów żywnościowych, nie ryzykujmy, przygotowując posiłki czy zamawiając nieznane dania w restauracji.
Alergicy muszą uważać na spożywane produkty. Nawet ich gotowanie może nie zabezpieczyć przed pojawieniem się objawów uczulenia. W przypadku alergii na dany produkt, lekarze zalecają dietę eliminacyjną, polegająca na unikaniu jedzenia alergenu, pod każdą postacią i ilością.
Katarzyna Antos