alergia na warzywa

Okres letni sprzyja jedzeniu świeżych warzyw. W sezonie mamy ich pod dostatkiem. Alergia na warzywa jest jedną z wielu alergii pokarmowych. Które z warzyw uczulają najczęściej?

Warzywa – alergeny pokarmowe

Warzywa to czołowe alergeny pokarmowe. Niektóre ze znanych roślin warzywnych powodują alergie nawet po obróbce termicznej. Warzywa stanowią ważny składnik zdrowej diety, ponieważ dostarczają wielu cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Mimo zdrowotnych właściwości, warzywa zawierają substancje, które uczulają. Oczywiście nie każde warzywo jest niebezpieczne. Osoby, które nie mają problemu alergii, mogą spokojnie zajadać się zdrowymi roślinami. Dla pozostałych, jedzenie niektórych warzyw jest dość ryzykowne. W większości to świeże warzywa wywołują reakcje alergiczne. Dużą grupą uczulonych są dzieci, dlatego komponowanie ich diety powinno odbywać się pod wnikliwą obserwacją rodzica a w razie potrzeby także lekarza.

Alergia na warzywa

Smaczne i kolorowe warzywa są bardzo często kompatybilne z pyłkami roślin. Uczuleni na dane rośliny, mogą odczuwać objawy alergii także po spożyciu warzyw. Dzieje się tak, ze względu na podobną budowę uczulających białek. Przez to, organizm człowieka traktuje je tak samo, uruchamiając mechanizm alergii. Uczulające mogą być nie tylko same białka, ale także siarczany czy chemiczne nawozy, wykorzystywane przy uprawie warzyw. Nawożone warzywa zwiększają ryzyko rozwoju alergii, dlatego osoby skłonne do reakcji alergicznych, powinny wybierać warzywa z ekologicznych i sprawdzonych źródeł. Alergia na warzywa pojawić się może przy nadwrażliwości na pomidory, seler czy marchew. To najczęstsze przyczyny tego typu alergii. Uczulenie może objawiać się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, oddechowego czy skórnego. Wszystko zależy od reakcji danego organizmu. Wśród objawów alergii na warzywa, wymienia się wysypkę, duszności, niedociśnienie czy nawet wstrząs anafilaktyczny. Anafilaksja należy do najgroźniejszych objawów alergii wszelkiego rodzaju. Zespół ogólnoustrojowych reakcji organizmu może prowadzić do śmierci osoby uczulonej. Takie przypadki zdarzają się przy silnym uczuleniu, jeśli właściwa pomoc nie została udzielona na czas.

alergiaDuża część całej populacji boryka się z problemem, jakim jest alergia na warzywa. Smaczne rośliny nie dla każdego są bezpiecznym i zdrowym produktem pokarmowym. Zjedzenie świeżego pomidora czy marchewki może zakończyć się wysypką skórną. Przy podejrzeniu alergii warto wykonać testy alergiczne. W Polsce dostępne są alergeny wielu warzyw, które można zbadać. Przy alergiach pokarmowych wykonuje się także próbę prowokacyjna. Diagnostyka alergii pozwala na dalsze postępowania, w tym leczenie, które zazwyczaj opiera się na diecie eliminacyjnej lub odczulaniu.

Katarzyna Antos