W dobie nowoczesnych technologii, szybkiego życia i jedzenia, coraz częściej sięgamy po przetworzoną żywność, która nie ma nic wspólnego ze zdrowym i pożywnym jedzeniem. Alergia na przetworzoną żywność to rosnący problem. Dlaczego gotowe jedzenie może nasz uczulać?
Przetworzona żywność
Na śniadanie słodkie płatki, najlepiej kolorowe, by chętnie zjadły je dzieci. Na obiad pizza z zamrażalnika lub inne gotowe danie, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Na kolację zaś parówki, które obok mięsa nawet nie leżały. Tak wygląda odżywianie wielu z nas. Nie mamy czasu na gotowanie, ponieważ jesteśmy zajęci pracą, karierą i nauką. Nieustanny pęd życia skłania nas, do sięganie po gotowe produkty. W końcu coś jeść trzeba, ale nie oznacza to, że mamy odżywiać się niezdrowo. Przetworzona żywność zasypuje sklepowe półki, co tylko napędza rynek konsumencki. Wszelkie produkty, zawierające dodatki do żywności, takie jak barwniki czy konserwanty, poddane wielokrotnej obróbce, to jedzenie,które może i smakuje, ale z pewnością nie zapewni nam zdrowych substancji odżywczych. Substancje chemiczne zawarte w składzie takich produktów szkodzą naszemu organizmowi. W rezultacie przyczyniamy się do rozwoju wielu chorób takich jak otyłość, cukrzyca czy miażdżyca. Ogromny problem stanowią także alergie, często pokarmowe.
Alergia na przetworzoną żywność
Przy produkcji przetworzonej żywności liczy się przede wszystkim zysk. Jedzenie ma się dobrze sprzedawać, co z tego, ze jego jakość pozostawia wiele do życzenia. Dzięki całej chemii,którą naszpikowane są produkty pokarmowe, ich termin ważność wydłuża się, smak można podkręcić dodatkami, więc konsument chętnie sięgnie po taki towar. Tak, ale jakim kosztem. Jedzenie przetworzonej żywności powoduje wiele skutków, które odczuwa nasz organizm. Przede wszystkim spada odporność organizmu, ponieważ nie dostarczamy mu naturalnych i zdrowych składników. Pojawić może się także alergia. Nie zdajemy sobie sprawy, ile szkodliwych substancji spożywamy wraz z wysoko przetworzonym jedzeniem. Układ immunologiczny możenie tolerować w pełni tych składników, czego efektem będą różne dolegliwości. Nudności, wymioty, biegunki czy obrzęk jamy ustnej, to typowe objawy alergii pokarmowej, także na przetworzone jedzenie. Im więcej spożywamy niezdrowych produktów, tym bardziej wyniszczamy nasz organizm i przyczyniamy się do rozwoju poważniejszych problemów zdrowotnych. Grupą najbardziej narażoną na tego typu uczulenia są dzieci, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest w pełni wykształcony. Wrażliwy organizm nie będzie tolerował wszystkich chemicznych dodatków, a wtedy łatwiej o uczulenie.
Konsekwencją alergii na przetworzoną żywność jest konieczność przejścia na dietę wykluczającą. Dieta eliminacyjna polega na odstawieniu z jadłospisu, uczulających produktów. Osoby uczulone muszą zrezygnować wtedy zjedzenia przetworzonych produktów, ponieważ tylko unikanie ich spożycia, może uchronić przed wystąpieniem przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego czy skóry. Refluks czy celiakia to tylko niektóre z chorób, do których rozwoju przyczynia się chemiczne żywność. Im mniej konserwantów i dodatków w produkcie, tym lepiej dla naszego zdrowia. Alergicy powinni sięgać po jak najbardziej naturalne pokarmy. W miarę możliwości warto przygotowywać posiłki samemu. Ekologiczne jedzenie, z pewnego i sprawdzonego źródła z pewnością da nam więcej korzyści, niż sztuczne,pełen ulepszaczy produkty. Jedzmy więc zdrowo i naturalnie, a problem alergii przestanie nas dotyczyć.
Katarzyna Antos