alergia pokarmowa

Współczesna medycyna zmaga się z różnymi uczuleniami. Alergia pokarmowa to coraz większy problem. Jakie wyróżniamy testy ułatwiające jej rozpoznanie?

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to wynik funkcjonowania układu immunologicznego. W momencie spożycia danego pokarmu, organizm może zareagować na niego w postaci reakcji alergicznej. Wtedy uznajemy, że jest ona alergenem, czyli szkodliwą substancją. Uczulenia pokarmowe są bardzo często diagnozowane. Dzieje się tak z powodu różnych czynników. Zmieniający się klimat czy przetworzona żywność niekorzystnie wpływają na pracę naszego organizmu.

Testy ułatwiające rozpoznanie alergii pokarmowej

W diagnostyce alergii pokarmowych stosuje się specjalne testy alergiczne. Ten rodzaj badań jest powszechnie wykorzystywany, przy wszystkich rodzajach uczuleń. Testy pozwalają na rozpoznanie alergenów i typów alergii. Dają podstawę do rozpoczęcia działania medycznego, zwłaszcza leczenia alergii.

Testy skórne

Testy skórne wykonuje się na alergię IgE-zależną. Są w pełni refundowane przez NFZ. Testy skórne to najbardziej popularna metoda diagnostyczna wszelkich alergii. Polegają na aplikacji alergenu na skórę, jej nacięcie i obserwację reakcji. Obrzęk skóry oraz zaczerwienienie zwykle świadczą o alergii. Przy tego typu badaniu istnieje ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. Tego typu testów nie wykonuje się u dzieci poniżej 3. roku życia.

Testy z krwi

alergiaRodzaj ten, wykrywa alergie IgE- zależne wczesne i późne. Przy ich pomocy bada się stężenie przeciwciał w krwi. Zwiększona ilość immunoglobulin nie musi jednak świadczyć o alergii. Może wskazywać także na chorobę pasożytniczą. Testy z krwi są zwykle uzupełnieniem innych badań.

Katarzyna Antos