Przyczyny alergii

Alergia na grzyby jadalne

alergia na grzyby

Sezon na grzyby wciąż trwa. Ale nie wszyscy mogą jeść dobrze znane i lubiane gatunki. Czym charakteryzuje się alergia na grzyby jadalne?

Alergia na grzyby

Grzyby jadalne są bardzo smaczne, oczywiście po odpowiednim przygotowaniu. Inaczej jest z grzybami trującymi, których zjedzenie powoduje poważne skutki zdrowotne. Grzyby nie są najbardziej popularnymi alergenami pokarmowymi, dlatego o alergii na grzyby mówi się stosunkowo rzadko. Zdecydowanie częściej uczulają owoce czy warzywa. Alergizujące są grzyby, które spotykamy w pomieszczeniach naszych domów, a rzadziej te, które nadają się do spożycia. Organizm może różnie zareagować na substancje zawarte w grzybach, które bywają trujące. Układ pokarmowy możenie poradzić sobie z ich przetrawieniem i przyswojeniem, co skutkować może reakcjami alergicznymi.

Reakcje na grzyby

Ze względu na działanie układu immunologicznego, reakcje na grzyby możemy podzielić na dwie grupy. Pierwszą z nich jest natychmiastowa reakcja alergiczna, która charakteryzuje się szybkim przebiegiem. Tego typu reakcje alergiczne są bardzo niebezpieczne, ponieważ objawy pojawiają się nagle i w dość silnym wydaniu. Przykładem takiej reakcji jest wstrząs anafilaktyczny. Spożycie nawet niewielkiej ilości grzybów, u osób nadwrażliwych na ich substancje bywa groźne. W ciągu kilku minut mogą pojawić się duszności, obrzęk krtani, wymioty, zawroty głowy czy omdlenia. Mało jest osób podatnych na tego typu reakcje anafilaktyczne na produkty pokarmowe. Nie wszystkie reakcje natychmiastowe mają tak poważny przebieg. Bywają także takie, które ograniczają się tylko do niektórych układów organizmu, skóry czy dróg oddechowych. Już jedna cząsteczka grzyba wystarczy, by je uruchomić, ale tak jak w przypadku wstrząsu anafilaktycznego, występują bardzo rzadko.

Innym typem reakcji alergicznych są te opóźnione. Mogą dotyczyć tylko jednego organu i zwykle pojawiają się nawet kilka godzin czy dni po spożyciu, co utrudnia diagnostykę. Reakcje są zależne od ilości spożytych grzybów. Im dłuższy kontakt organizmu z grzybem, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia obrzęku węzłów chłonnych, świerzbu czy bólu głowy. W celu rozpoznania typu reakcji alergicznej wykorzystuje się specjalistyczne testy.

Leczenie alergii na grzyby jadalne

grzyby jadalneW celach zapobiegawczych, małym dzieciom nie wolno podawać grzybów, gdyż ich organizm nie jest przystosowany do ich prawidłowego trawienia. Dzieci znacznie częściej miewają alergie pokarmowe. To samo dotyczy osób starszych. W przypadku stwierdzonej alergii na grzyby jadalne, lekarz zwykle zaleca dietę eliminacyjną i obserwację. Przy wstrząsie anafilaktycznym, konieczna jest szybka pomoc medyczna, ponieważ istnieje ryzyko śmierci alergika.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.