glony

W krajach azjatyckich, algi są powszechnym składnikiem diety. U nas wciąż budzą mieszanie uczucia. Postaramy się udowodnić, że algi to samo zdrowie i warto wprowadzić je do menu.

Morskie warzywa

Algi są jadane od tysięcy lat. Określane są jako glony czy wodorosty. Jak byśmy ich nie nazwali, z pewnością warto wprowadzić je do diety. Być może to właśnie za nimi stoi dobra forma i długie lata życia mieszkańców państw azjatyckich. Glony są wykorzystywane nie tylko w gastronomii, ale także w szeroko pojętej kosmetologii. Wyróżnia się ponad 100 gatunków jadalnych alg, które ukrywają się w morskich głębinach.

Algi – prawdziwe bogactwo składników

Rośliny takie jak algi są źródłem zdrowia, ponieważ zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Dostarczają witamin, takich jak A, E czy B oraz białka, magnezu, potasu, żelaza czy wapnia. Algi gromadzą energię słoneczną, która zostaje uwalnianie w organizmie po spożyciu. Przy aktywnym trybie życia, w okresie infekcji czy niedoborach witamin można śmiało spożywać algi. Jeśli brakuje nam mikroelementów, warto dodać algi do jadłospisu, nawet krótkiej kuracji wzmacniającej organizm. Najdroższy krem nie ma szans z naturalną mocą alg. Nie bez powodu, Azjatki chętnie je stosując, ciesząc się piękną i gładką skórą bez zmarszczek, przez długi czas. Na dodatek algi sprawiają, że pozbędziemy się problemu tłustych włosów i zyskamy lśniącą fryzurę.

Smak alg

Algi występują w kilku kolorach i odmianach. Najlepiej zbierać je w czystych wodach, z dala od terenów przemysłowych. Muszą być w odpowiedni sposób suszone i przechowywane, by zachowały cały sam i wszystkie właściwości. Niektóre są neutralne w smaku, jak chociażby algi brązowe, przez co stanowią dobry dodatek do wielu dań. Glony mogą pełnić także rolę zagęszczaczy, jeśli używamy ich w formie sproszkowanej. W zależności od odmiany, inaczej przygotowujemy dane wodorosty. Zwykle namaczamy je wcześniej i lekko gotujemy. Nie mogą zdominować smaku potrawy, dlatego najlepiej używać ich z umiarem, jako dodatek do ryżu, sałatek czy sushi.

Naturalny suplement

roślinyroślinyZamiast mnóstwa tabletek, dostępnych w aptekach, które mają uzupełnić niedobory witamin i minerałów, warto zastosować algi. W sklepach ze zdrową żywnościach znajdziemy algi w sproszkowanej postaci. Spirulina i chlorella to rekomendowane i w pełni naturalne suplementy diety. W każdym wieku można je stosować. Usuwają toksyny, pomagają zwalczyć niedokrwistość i są źródłem wielu witamin. Zdecydowanie warto je zażywać, dla zdrowia i urody.

Katarzyna Antos