Często zaczynamy nasz dzień od rutynowych czynności i produktów śniadaniowych, które na dobre weszły w nasze menu. Nie wszystkie jednak są zdrowe i odpowiednie, by dobrze a przede wszystkim zdrowo zacząć dzień. Jakich produktów nie powinniśmy jeść na pusty żołądek?
Nie mamy czasu na śniadanie. Żyjemy w ciągłym biegu, więc zdarza nam się chwycić coś na szybko. Wypić tylko kawę i pognać do pracy. Bardzo często pierwszy posiłek jemy dopiero w pracy czy w szkole. Co nie jest zdrową praktyką dla naszego organizmu. A i rodzaj przyswajanych przez nas pokarmów pozostawia wiele do życzenia. I nawet to, co wydawać by się mogło wartościowe, na pusty żołądek może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Czego więc nie jeść na pusty żołądek?
Banany
Niby owoce, tak wartościowe, ale niezbyt polecane na śniadanie. Banany zaburzają ilość magnezu w naszej krwi. Magnez z kolei jest odpowiedzialny za zdrowie naszego serca. Nie musimy rezygnować z jedzenia owoców, wręcz przeciwnie, warto wprowadzić je do diety. Jednak nie powinniśmy jeść ich na pusty żołądek, w trosce o serce. Na drugie śniadanie będą zaś idealną przekąską.
Jogurty
Jogurt z dodatkami to ulubione śniadanie miłośników diety fit. Jogurty, zwłaszcza te naturalne są uznawane bowiem za zdrowe produkty. Owszem, jak najbardziej tak, ale zanim sięgniemy po kubeczek ulubionego jogurty, warto zjeść chociażby kromkę pieczywa. Kwas solny, który znajduje się w żołądku zabija bakterie mlekowe, więc jedząc jogurt czy inny produkt tego typu tuż po przebudzeniu, nie wykorzystamy z nich tego, co dobre dla organizmu.
Cytrusy
Zwłaszcza soki cytrusowe, tym bardziej w dużych ilościach mogą wywołać u nas uczucie zgagi. Dzieje się tak przez kwasy owocowe, które podrażniają śluzówkę żołądka. Ilość soków tego typu przy śniadaniu, warto ograniczyć w przypadku najmłodszych. Popicie nimi śniadania jest jak najbardziej dobrą praktyką, ale jeśli mamy napić się czegoś przed jedzeniem, niech to będzie woda lub herbata.
Słodycze
Słodycze kuszą już od rana, ale nie służą naszemu zdrowiu. Zjedzenie na pusty żołądek cukierków czy batoników to niezbyt dobry pomysł. Cukier zawarty w takich produktach wzmaga produkcję insuliny. Zamiast więc poczuć energię, szybko pojawi się zmęczenie i ospałość. Słodyczom z rana mówimy więc stanowcze nie. W końcu istnieją inne, o wiele zdrowsze produkty, które ze spokojem mogą wylądować w śniadaniowym menu.
Katarzyna Antos