Przyczyny alergii

Chemiczny smak dzieciństwa

wodne lody

Wiele z nas pamięta przekąski i przeróżne pyszności, którymi zajadaliśmy się w czasach dzieciństwa. Dziś pozostają oni kultowymi wspomnieniami, których smaku nie da się zapomnieć. Dawniej o temacie alergii nie wiedzieliśmy tak wiele jak dziś, więc obecnie możemy prześwietlić ulubione produkty z dziecięcych lat, by poznać dokładniej ich chemiczny smak.

Smaki dzieciństwa

Dzieciństwo nieodłącznie wiąże się ze zmysłem smaku. Pamiętamy ulubione produkty, szczególnie słodycze, kupowane w szkolnym sklepiku lub na osiedlu. Składanie się na oranżadę na miejscu czy poszukiwanie wodnych lodów latem, to tylko niektóre ze wspomnień, wywołujących uśmiech na wielu twarzach. Kolorowe napoje i słodycze, dziś moglibyśmy określić jako źródło alergenów. Co takiego znajduje się w składzie popularnych niegdyś produktów? Co może wywołać alergie pokarmowe?

Wodne lody

Wodne lody, nazywane inaczej pałeczki to nic innego jak zamrożony, kolorowy sok. Liczne smaki, w tym kultowy smak napoju typu cola, lody te zawdzięczają chemicznym dodatkom, takim jak sztuczne barwniki. Oprócz tego nie zawierają raczej szkodliwych substancji, ponieważ w ich składzie obecna jest woda czy naturalne wyciągi roślinne. Zdrowszym rozwiązaniem dla alergika, będzie samodzielne przygotowanie tego typu lodów. W sklepach są dostępne nawet specjalne pojemniki, do przygotowania kultowych wodnych lodów. Wystarczy, że zmiksujemy arbuza lub zamrozimy wyciśnięty z owoców sok, byśmy mogli cieszyć się smakiem znanym z dzieciństwa. Wodne lody o różnych kolorach, od czerwieni po niebieską barwę przyciągają wzrok dziec, dlatego tak chętnie sięgaliśmy po nie w dzieciństwie. Czerwień koszenilowa, czyli E 124 to substancja syntetyczna, która nie służy astmatykom, alergikom a ponadto, może przyczynić się do rozwoju nowotworów. Brzmi poważnie? To nie koniec listy alergenów. Piękny niebieski kolor, którego źródłem jest błękit brylantowy – E 133, dawniej był zakazanym związkiem w wielu krajach. Obecnie w produkcji lodów czy innych słodyczy stosowany jest błękit patentowy o oznaczeniu E 131. Barwnik szkodzi na układ pokarmowy, Chorzy na astmę powinni go unikać. Błękit patentowy wykazuje także działanie rakotwórcze.

Oranżada

Kto nie pamięta smaku oranżady, wypijanej w gorący dzień, na szkolnej przerwie. Taki napój kosztował grosze, być serwowany tylko na miejscu. Oranżada w szklanych butelkach była stały elementem wesel czy innych przyjęć. Dostępna była oranżada czerwona, żółta i biała. Tutaj także warto wrócić do lekcji chemii, ponieważ smak czy kolor, napój zawdzięcza chemicznym substancjom smakowo-barwiącym. Nadmiar sztucznych dodatków takich jak konserwanty czy słodziki także nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie, a tych w oranżadzie pod dostatkiem. Na opakowaniu typowego napoju gazowanego widnieje sorbinian potasu, który bardzo często figuruje wraz z benzoesanem sodu. Związki mogą być odpowiedzialne za objawy alergii, astmy a nawet podrażnienia skórne. Barwniki, które stosuje się do produkcji napojów, w reakcji z benzoesanami, wzmagają napady astmatyczne oraz przyczyniają się do powstawania zmian skórnych. Azorubina, która jest barwnikiem azotowym, dodatkowo powoduje nadpobudliwość u dzieci.

chemiczny smak dzieciństwaMając kilka czy kilkanaście lat, nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, jak szkodliwe były nasze ulubione słodycze. Dziś, będąc świadomymi konsumentami, wiemy które substancje są niezdrowe, które powodują alergie. Dzięki temu możemy uchronić nasze dzieci, wybierając dla nich tylko zdrowe i bezpieczne jedzenie.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.