Rodzaje alergii

Alergia na konserwanty dodawane do żywności

konserwanty dodawane do żywności

Dodatki i wszelkiego rodzaju ulepszacze kryją się w produktach spożywczych. Sięgamy po nie chętnie, kupujemy każdego dnia, nie zdając sobie sprawy z tego, że mogą powodować uczulenia. Alergia na konserwanty dodawane do żywności. Na które składniki powinniśmy mieć czujne oko?

Alergia na konserwanty

Niesamowity smak i kolor cukierków czy ulubionego napoju, jest bardzo często efektem chemicznych substancji, dodawanych do żywności. Producenci jedzenia wykorzystują tego typu dodatki, które wzmacniają smak, zapach, wygląd, podnosząc w ten sposób atrakcyjność danego produktu. Wzmaga to konsumpcjonizm i sprzedaż, na co liczą producenci. Jak każde substancje pokarmowe, także konserwanty mogą wywołać alergie. Nawet smakowa woda mineralna, ma w sobie składniki, których obecności moglibyśmy się nie spodziewać. Im więcej chemii spożywamy, tym nasz organizm jest bardziej narażony na rozwój chorób oraz dolegliwości, nie tylko ze strony układu pokarmowego. Nie unikniemy obecności konserwantów w jedzeniu, ponieważ większość z nich, przedłuża ważność produktu i zabija rozwijające się bakterie. Z listy ulepszaczy i wzmacniaczy wybraliśmy te, które najczęściej wywołują alergie.

E-200

Gęsta marmolada czy masa serowa zawdzięcza swoją konsystencje utwardzaczom. Wśród nich spotkamy ten, o oznaczeniu E-200. Popularna substancja, stosowana do utwardzania margaryny, może wywołać silne reakcje alergiczne. Następnym razem warto sprawdzić, czy nie widnieje ona na opakowaniu margaryny czy ulubionego dżemu.

E-211

Większość z nas, zna E-211 jako benzoesan sodu. Składnik dodawany jest do wszelkich kolorowych napojów, typu cola. Nie służy naszemu organizmowi, ponieważ może przysporzyć nam kłopotów alergicznych.

E-249 i E-250

Azotyn sodu i azotyn potasu – tak zwą się kolejne, uczulające konserwanty. Wykorzystywane są do peklowania wędlin, których nie brakuje w sklepach spożywczych. Co prawda, chronią organizm przed zatruciem jadem kiełbasianym, ale wytwarzają rakotwórcze substancje. Lepiej nie podgrzewać wędlin, które zawierają takie substancje.

E-321

konserwantySubstancja należy do przeciwutleniaczy i ma silne działanie alergizujące. Znajdziemy ją w składzie gumy do życia. Przyspiesza wytwarzanie enzymów trawiennych i może zaburzać pracę wątroby.

Konserwantów powinni unikać nie tylko alergicy, ale przede wszystkim dzieci i kobiety w ciąży. Ich spożycie może mieć poważne skutki zdrowotne, dlatego warto uważnie czytać etykiety produktów, wybierając te, które są wolne od szkodliwych dla organizmu, związków chemicznych.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.