Przyczyny alergii

Alergia na cytrusy

alergia

Gdy sezon na rodzime owoce się kończy, chętnie sięgamy po te importowane, szczególnie owoce cytrusowe. Alergia na cytrusy by wa groźna. Które owoce uczulają i czym się charakteryzują?

Cytrusy a alergia

Uczulenie na cytrusy jest dość popularne. Najczęściej alergia dotyczy dzieci. Typowymi objawami jest wysypka, świąd czy rumień. Wystąpić mogą także grudki na twarzy czy zmiany atopowe na skórze. Alergia pokarmowa wymaga unikania spożycia uczulających alergenów, zarówno w naturalnej jak i przetworzonej postaci. Uczulają głównie cytryny i pomarańcze, choć pozostałe cytrusy także mogą okazać się szkodliwe dla zdrowia alergika.

Cytryny

Cytryna pochodzi z Chin, choć obecnie próżno jej tam szukać. Znamy owoc, ze względu na jego właściwości wybielające i dużą ilość witaminy C. Owoce jest źródłem kwasu cytrynowego, wykorzystywanego w przemyśle kosmetycznym oraz farmacji. Organizm może nie tolerować soku z cytryny, więc wtedy lepiej go unikać.

Pomarańcze

Podobnie jak cytryny, pomarańcze pochodzą z Chin i wschodniej Azji. Były jednymi z najbardziej popularnych drzew, uprawianych na całym świecie. Współcześnie pomarańcze uprawia się w ponad 100 krajach. Jemy je na surowo, wyciskamy z nich soki i wykorzystujemy do dań oraz deserów. Pomarańcze należą do najbardziej uczulających cytrusów.

Pomelo

Pomelo to inaczej pomarańcza olbrzymia. Ma blady, lekko zielonkawy miąższ i niezwykle smaczny, słodki smak. Tak jak cytryny, należy do gatunku rutowatych. W krajach azjatyckich, pomelo jest stosowane jako lek na różne dolegliwości, jak gorączka czy epilepsja. Z kwiatów owocu, w Wietnamie produkuje się perfumy.

Mandarynki

Jej źródło również prowadzi do Azji, choć obecnie mandarynki są uprawiane w ciepłych pod względem klimatycznym rejonach. Mandarynki są smaczne i aromatyczne. To właśnie z nimi kojarzą nam się święta Bożego Narodzenia.

Limonka

Limonka, nazywana inaczej limetką przypomina w wyglądzie cytrynę, z tym, że jest zielona. Jest bardzo kwaśna w smaku, dlatego tak doskonale podkreśla smak orientalnych potraw i orzeźwiających drinków. Limonki są mniej trwałe niż cytryny i zarazem mniej popularne na terenie Europy.

Grejpfrut

grejpfrutGrejpfruty są uprawiane głównie na Florydzie i w Kalifornii. W zależności od odmiany, mogą mieć gorzki lub słodki smak. Choć są roślinami leczniczymi, ich połączenie z niektórymi lekami może być szkodliwe dla organizmu człowieka.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.