Przyczyny alergii

Szkodliwe dodatki do jedzenia

dodatki do jedzenia

Frytki bez keczupu, czy hot-dog bez dodatku musztardy to dla wielu osób kulinarna zbrodnia. Znane i lubiane dodatki do jedzenia, w zbyt dużych ilościach bywają szkodliwe, zwłaszcza dla alergików. Na które z nich warto uważać?

Dodatki do jedzenia

Dodatki, które stosujemy do potraw, mają wzbogacić ich smak. Zwykła kanapka nabiera wyrazu, gdy uzupełnimy ją ulubionym sosem. Dotyczy to przeróżnych dań i smaków. Niektórzy używają keczupu praktycznie do wszystkiego, co tylko można zjeść. Inni nie mogą przeżyć bez majonezu czy sosu tatarskiego. Tego typu sosy w nadmiarze szkodzą. Wiele z nich zawiera substancje, które w połączeniu z żywnością tworzą szkodliwe związki lub znacząco podnoszą kaloryczność dań. Ulubione dodatki możemy zastąpić zdrowymi i bezpiecznymi zamiennikami.

Keczup

Keczup zawiera pomidory, ale oprócz nich, w składzie często widnieje syrop glukozowo-fruktozowy oraz substancje zagęszczające. Im więcej pomidorów w składzie produktu, tym lepiej. W keczupie nie brakuje cukru, a jego ilości przerażają. Warto więc wybierać takie sosy, które zawierają więcej przecieru z warzyw oraz małe ilości cukru czy soli. Dobrym zastępcą keczupu będą suszone pomidory. Sami także możemy przygotować pyszny przecier, który poprawi smak naszych potraw.

Musztarda

Musztarda, w szczególności ta miodowa nie jest dobra dla zdrowia. Wszystko przez jej skład, który daleki jest od ideału. Zamiast miodu, do musztardy dodaje się syrop glukozowo-fruktozowy, który ma imitować smak złocistego płynu. Z łatwością przygotujemy zdrowszą wersję chemicznego produktu. Wystarczy, że to tradycyjnej musztardy Dijon dodamy odrobinę naturalnego miodu.

Majonez

Majonez dostępny w sklepach, swój smak zawdzięcza konserwantom, barwnikom i innym stabilizatorom. Tradycyjny sos przygotowywany jest na bazie żółtek, oliwy i octu, jednak w przemyśle wykorzystuje się jajka w proszku oraz inne zamienniki, niekonieczne zdrowe. W warunkach domowych szybko przygotujemy zdrowy i pyszny majonez. Wystarczy, że żółtko utrzemy z musztardą, solą, cukrem, octem i olejem. Otrzymamy domowy majonez, którego smak pozytywnie nas zaskoczy.

Sos tatarski

sosSos tatarski idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin oraz potraw z jajek. Sklepowy sos może zawierać ulepszacze smaku, emulgatory i konserwanty. Lepiej zrobić sos tatarski, co wcale nie wymaga ogromu pracy. Domowy majonez łączymy z chrzanem, musztardą, pokrojonymi drobno ogórkami konserwowymi, cebulką oraz grzybkami. Dodajemy odrobinę jogurtu naturalnego, przyprawiamy do smaku i gotowe.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.