Ważne informacje

Świąteczne ciasteczka

świąteczne ciasteczka

Zbliżają się Mikołajki i święta Bożego Narodzenia, a to wspaniała okazja, by upiec domowe ciasteczka. Z pewnością będą smakowały lepiej, niż te gotowe, ze sklepu. Jak przygotować świąteczne ciasteczka?

Ciasteczka idealne na święta

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z aromatycznym zapachem i smakiem wypieków. Przygotowujemy wtedy ciasta i ciasteczka. Każdy takie, jak najbardziej lubi. Prym wiodą pierniczki, choć i kruche ciasteczka są bardzo popularne. Tego typu słodkości są miłym uzupełnieniem świątecznego stołu. Będą idealne do kawy, gorącej czekolady czy zimowej herbaty. Sprawdźcie nasze pomysły na świąteczne ciasteczka!

Anyżowe gwiazdki

Składniki:

– 220 g masła

– 200 g margaryny do pieczenia

– 400 g cukru

– 5 jajek

– 940 g mąki

– 6 łyżeczek proszku do pieczenia

– 15 g anyżu

-1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Masło i margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i anyż a następnie mąkę, proszek i sól. Ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto i wycinamy gwiazdki. Ciasteczka układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy gwiazdki ok.12 minut. Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem, polewą lub cukrem pudrem.

Cukrowe serca

Składniki:

– 350 g mąki pszennej

– 225 g masła

– 300 g cukru

– 1 jajko

– 1 łyżeczka wanilii

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Mokre i suche składniki mieszamy osobno. Następnie łączymy je razem i zagniatamy ciasto. Z ciasta wycinamy serca i posypujemy je grubym cukrem. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez ok. 10 minut.

Ciasteczka cynamonowe

Składniki:

– 200 g cukru

– 200 g mąki pszennej

– 120 g masła

– 3 żółtka

– 2 łyżki mleka

– 2 łyżeczki cynamonu

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem. Żółtka ubijamy i dodajemy mleko. Mieszamy suche składniki i łączymy z mokrymi. Ciasto chłodzimy przez 2 godziny. Wakujemy ciasto i wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.