Ważne informacje

Przepisy na muffinki bez glutenu

muffinki-bez-glutenu

Muffinki to obecnie bardzo popularna forma pysznego deseru. Nasze przepisy na muffinki bez glutenu umożliwią przygotowanie babeczek także dla wymagających.

Pora na muffinki

Pyszne muffinki są wspaniałym pomysłem na deser. Można je zrobić także w formie wytrawnej, na śniadanie, kolację czy przekąskę. Kolorowe babeczki szczególnie upodobały sobie dzieci. Muffiny stały się nieodłącznym produktem cukierni. Pojawiają się bardzo często na przyjęciach dziecięcych a nawet weselnych.

Przepisy na muffinki bez glutenu

Muffinki możemy przygotować bez glutenu. Liczba alergików wzrasta, więc pojawia się coraz więcej przepisów na pyszne muffinki bez glutenu. Najwyższy czas aby je wypróbować.

Jogurtowe muffinki z truskawkami

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 ml oleju
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 300 g truskawek

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy resztę składników. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanych wcześniej kokilek. Muffinki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kukurydziane muffinki z brzoskwiniami

Składniki:

  • 150 g mąki bezglutenowej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 125 ml maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 2 brzoskwinie
  • cukier puder

Przygotowanie:

Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, po czym łączymy je razem. Masę wykładamy do papilotek i uzupełniamy ich wierzch brzoskwiniami. Babeczki pieczemy w 200 stopniach, przez około 25 minut. Po wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Muffinki marchewkowo-dyniowe

Składniki:

  • 300 g mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka startej dyni
  • 0,5 szklanki startej marchewki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka sojowego
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Dynię, marchew oraz suche składniki mieszamy razem. Dodajemy do nich jajka i olej. Następnie wlewamy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy do papilotek i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.

Czekoladowe muffinki

muffinki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3/4 mąki ryżowej
  • 3/4 mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Mieszamy razem suche składniki. W osobnym naczyniu łączymy olej, mleko i żółtka. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Połowę tabliczki czekolady rozdrabniamy nożem i dodajemy do ciasta. Przekładamy masę, posypujemy czekoladą, umieszczamy w foremkach i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.