Alergia na migdały – co musisz o niej wiedzieć?

Alergia na migdały – co musisz o niej wiedzieć?

Migdały są bardzo smaczne i zdrowe, ale nie dla wszystkich. U niektórych osób może pojawić się alergia na migdały – co musisz o niej wiedzieć?

Wartościowe migdały

Migdały mają wiele wartości leczniczych i odżywczych. Zmniejszają ryzyko zawału serca oraz chronią przed wieloma chorobami takimi jak cukrzyca czy nowotwory. Powinny stanowić element diety człowieka. To źródło cennych składników i witamin. W migdałach znajdziemy białko, witaminy z grupy B i E oraz kalorie i błonnik. Magnez, potas, żelazo czy cynk to także minerały, które znajdują się w migdałach. Można więc rzec, że ich jedzenie dostarczy nam zdrowia. Nie wszystkim jednak, ponieważ migdały to także jeden z alergenów.

Alergia na migdały – co musisz o niej wiedzieć?

migdaly

Liczba osób, które mają alergię na migdały jest dość niska. Szacuje się, że wynosi około 0,5 %. Mimo tak niewielkiego wskaźnika, uczulenie na migdały bywa bardzo groźne. Zazwyczaj przebiega dość łagodnie. Najczęstszymi objawami jest uczucie swędzenia na ustach i skórze. Najgroźniejszą reakcją jest wstrząs anafilaktyczny, który charakteryzuje się ogólnoustrojowymi objawami. Opuchlizna, napady duszności czy trudności w oddychaniu to niektóre z nich. Przy wstrząsie gwałtownie spada ciśnienie krwi, przez co może dojść do omdlenia i zatrzymania akcji serca. W takim przypadku należy udzielić natychmiastowej pomocy medycznej. Migdały bywają często składnikiem ciast i deserów. Ich śladowe ilości znajdziemy w przekąskach, batonikach, czekoladach i innych tego typu produktach. Nawet niewielka ilość migdałów może doprowadzić do poważnych objawów, u osoby uczulonej. Migdały stanowią również składnik kosmetyków, co może być zagrożeniem dla alergików. Ten przysmak jest często sprzedawany w formie prażonej, z licznymi posypkami i dodatkami smakowymi, co może wzmacniać objawy alergii. Podczas obróbki w wysokiej temperaturze powstają szkodliwe izomery kwasów tłuszczowych. Takie migdały, będą więc jeszcze bardziej niebezpieczne dla zdrowia alergika.

Migdały są w dużej mierze importowane i uwielbiane w różnych krajach świata. Podobnie jak orzechy ziemne, mogą być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego. Osoby uczulone na migdały powinny unikać spożywania dań i produktów z ich dodatkiem oraz stosowania kosmetyków z olejkiem migdałowym. Zamiast nich, sięgnijmy po inną, zdrową przekąskę, na którą nie mamy alergii.

*Treści zawarte na serwisie Alergie-pokarmowe.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Alergie-pokarmowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: