muffinki-bez-glutenu

Kukurydziane muffinki z brzoskwiniami

Składniki:

  • 150 g mąki bezglutenowej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 125 ml maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 2 brzoskwinie
  • cukier puder

Przygotowanie:

Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, po czym łączymy je razem. Masę wykładamy do papilotek i uzupełniamy ich wierzch brzoskwiniami. Babeczki pieczemy w 200 stopniach, przez około 25 minut. Po wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Muffinki marchewkowo-dyniowe

Składniki:

  • 300 g mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka startej dyni
  • 0,5 szklanki startej marchewki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka sojowego
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Dynię, marchew oraz suche składniki mieszamy razem. Dodajemy do nich jajka i olej. Następnie wlewamy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy do papilotek i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.

Czekoladowe muffinki

muffinki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 3/4 mąki ryżowej
  • 3/4 mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Mieszamy razem suche składniki. W osobnym naczyniu łączymy olej, mleko i żółtka. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Połowę tabliczki czekolady rozdrabniamy nożem i dodajemy do ciasta. Przekładamy masę, posypujemy czekoladą, umieszczamy w foremkach i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.