Muffinki to obecnie bardzo popularna forma pysznego deseru. Nasze przepisy na muffinki bez glutenu umożliwią przygotowanie babeczek także dla wymagających.
Pora na muffinki
Pyszne muffinki są wspaniałym pomysłem na deser. Można je zrobić także w formie wytrawnej, na śniadanie, kolację czy przekąskę. Kolorowe babeczki szczególnie upodobały sobie dzieci. Muffiny stały się nieodłącznym produktem cukierni. Pojawiają się bardzo często na przyjęciach dziecięcych a nawet weselnych.
Przepisy na muffinki bez glutenu
Muffinki możemy przygotować bez glutenu. Liczba alergików wzrasta, więc pojawia się coraz więcej przepisów na pyszne muffinki bez glutenu. Najwyższy czas aby je wypróbować.
Jogurtowe muffinki z truskawkami
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ryżowej
- 150 ml oleju
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy resztę składników. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanych wcześniej kokilek. Muffinki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.