Podczas diety organizm potrzebuje dawki witamin i minerałów. Dostarczają ich owoce i warzywa, choć wybieramy je w zależności od diety. Istnieje grupa naturalnych produktów, które są wskazane przy większości diet, ze względu na swoje liczne wartości. Które z nich warto spożywać, nawet będąc na diecie?
Owoce i warzywa
Według piramidy żywienia, owoce i warzywa są zlokalizowane zaraz za aktywnością fizyczną. To właśnie one powinny stanowić większość składników naszej zdrowej diety. Wegetarianie czy weganie głównie na nich opierają swój codzienny jadłospis. Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i minerałów. Zwierają także fruktozę, czyli naturalny cukier. Zwróćmy uwagę, że w każdej diecie królują właśnie naturalne składniki w postaci owoców i warzyw. Niektóre z nich są bardzo mało kaloryczne, więc wspomagają odchudzanie i metabolizm organizmu. Warto również wspomnieć o alergii. Lubiane owoce czy warzywa mogą uczulać. Osoby uczulone na dany produkt muszą zrezygnować z jego spożycia. Dlatego dietę należy komponować zgodnie z potrzebami organizmu oraz ewentualnymi alergiami, najlepiej pod okiem lekarza czy dietetyka.
Owoce w zdrowej diecie
Owoce są nie tylko zdrowe, ale bardzo smaczne i przede wszystkim kolorowe. Już sam wygląd posiłku przygotowanego z owoców zachęca do jedzenia, a to właśnie oczy nasycają się jako pierwsze. Do grupy mało kalorycznych owoców zaliczamy jagody. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ratują przy zatruciach i koją układ pokarmowy, szczególnie przy zatruciach. Nie mniej korzystne dla zdrowia są gruszki. To źródło jodu,wiec powinno znaleźć się u osób chorych na tarczycę. Gruszki nie są ciężkostrawne, za to soczyste i słodkie. Mają w sobie wiele cennych witamin. Ale warto zaznaczyć, że mogą być przyczyną alergii, szczególnie w reakcjach krzyżowych z pyłkami brzozy. Innymi owocami, bardzo popularnymi są pomarańcze. Przygotowujemy z nich soki czy jemy w czystej postaci przez cały rok. Dostarczają organizmowi witaminę C oraz beta-karoten. Niestety to dość silny alergen pokarmowy. Zjedzenie pomarańczy przez alergika może zakończyć się wysypką skórną.
Warzywa nie tylko na odchudzanie
Warzywa to bogata grupa, która podobnie jak owoce, ubarwia nasze codzienne posiłki. Wśród rekomendowanych warzyw znajdziemy kalafior. To dobra wiadomość dla pań, ponieważ kalafior zawiera substancje, neutralizujące wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za procesy starzenia się i rozwój nowotworów. Ma w sobie wiele witamin i soli mineralnych, jak potas, żelazo,magnez czy cynk. Na zdrowej liście nie mogło zabraknąć awokado. Choć jest owocem, ze względu na charakterystyczny smak umieszczamy go wśród warzyw. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, od których nie przytyjemy. W dodatku idealnie sprawdza się jako składnik sałatek, tak lubianych w przypadku diet. Ostatnią królową będzie marchew. Nie od dziś wiemy, że działa na nasz organizm kompleksowo. Wzmacnia wzrok oraz kolor skóry. Marchewka to pomysł na zdrową przekąskę, dodatek do obiadu czy kolacji. Nic, tylko jeść marchewki i chudnąć.
Katarzyna Antos