Przyczyny alergii

Nabiał w diecie dziecka

nabiał w diecie dziecka

Dieta dziecka musi być odpowiednio skomponowana, by organizm otrzymał niezbędną do rozwoju dawkę witamin i minerałów. Określone produkty wprowadza się stopniowo, ponieważ organizm dziecka nie jest jeszcze w pełni wykształcony. Kiedy można wprowadzić do diety nabiał?

Nabiał a alergie

Produkty mleczne, czyli wszystkie serki, jogurty i inne mleczne napoje są źródłem wapnia. Tego typu produkty mają więcej wartości odżywczych niż samo mleko. Składniki, takie jak witamina A, D, fosfor czy magnez są łatwo przyswajalne przez organizm dziecka, który efektywnie je wykorzystuje. Jedynie laktoza nie jest zbyt pożądanym składnikiem, ponieważ nie jest trawiona przez osoby, pozbawione enzymu o nazwie laktaza. Nietolerancja laktozy to coraz większy problem. W jej wyniku dochodzi do upośledzeń przyswajania składników odżywczych. Efektem takiego działania może być niedożywienie czy zahamowanie wzrostu malucha. W przypadku alergii na białka mleka krowiego, reakcje alergiczne mogą dotyczyć nawet kilku narządów. Dziecko może być uczulone na jedno białko takie jak kazeina, czy kilka składników produktów mlecznych. Alergia przyjmuje różną postać, niekiedy łagodną, z małym nasileniem lub ciężką, której objawy wymagają długotrwałego leczenia. W połowie przypadków, oznaki uczulenia na nabiał obejmują układ pokarmowy. Wtedy pojawiają się kolki, biegunki czy zaparcia. Choć alergia nie wyklucza także problemów skórnych czy ze strony układu oddechowego. Nabiał jest nam potrzebny i powinien znaleźć się w zdrowej diecie, ale sytuacja komplikuje się przy alergiach czy innych zaburzeniach związanych z trawieniem.

Fermentowane napoje mleczne

Fermentowane napoje mleczne, czyli jogurty, kefiry i maślanki są źródłem żywych kultur bakterii. Zdrowe bakterie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Bakterie chronią jelita, odpowiadają za florę bakteryjną w jelitach. Pomagają odbudować ją w okresach, kiedy dziecko jest osłabione przez antybiotyki. Żywe kultury bakterii umożliwiają przyswajanie innych składników, obecnych w mlecznych produktach fermentowanych. Dzięki temu zapobiegają powstawaniu wzdęć, zaparć oraz innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wpływają także na odporność dziecka.

Kiedy wprowadzić nabiał do diety dziecka?

nabiałJogurty, twarożki i serki można zacząć podawać dziecku po ukończeniu 6 miesiąca życia. Jeśli dziecko ma alergię na mleko krowie, nie rozszerzamy diety o uczulające produkty. Musimy skonsultować się z lekarzem, który pomoże skomponować odżywczą i bezpieczną dietę. Nowe produkty mleczne dawkujemy ostrożnie, w niewielkich ilościach kilku łyżeczek. Przede wszystkim należy sprawdzać skład produktów, ponieważ na rynku jest dużo tych, przeznaczonych dla niemowląt. Jednak nie wszystkie zawierają cenne witaminy. Niektóre z nich mają w swoim składzie dużo cukru i tłuszczy. Kilka razy w tygodniu można podawać dziecku produkty mleczne, z czasem zwiększając ich porcje, a pół roku życia rodzaje serów, które zawierają wapń. Warto także zwrócić uwagę na jogurty probiotyczne, które są źródłem cennych szczepów bakterii, sprzyjającym odporności dziecka.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.