Alergia na nabiał
Alexander Maasch z Unsplash

Do nabiału zaliczamy produkty spożywcze, stanowiące jeden z filarów piramidy zdrowia. W skład tych produktów wchodzą mleko, oraz jego przetwory – jak sery, twarogi, śmietany, jogurty, kefiry, a także – jajka. Przetwory mleczne oraz jajka – mimo swoich niezaprzeczalnych walorów odżywczych mogą jednak powodować uczulenia, co więcej – ma to miejsce dość często. Skaza białkowa, czyli uczulenie na mleko, zalicza się do najczęściej występujących alergii pokarmowych.

 

Alergeny Alergenem jest głównie białko mleka krowiego, a szczególnie narażone na wystąpienie skazy białkowej są dzieci niekarmione piersią, lecz mlekiem modyfikowanym.
Do głównych objawów uczulenia zaliczamy: zmiany skórne (takie jak pokrzywka, wyprysk, atopowe zapalenie skóry, obrzęk naczyniowo – ruchowy), ze strony układu oddechowego (astma, zapalenie ucha, błony śluzowej nosa, nawracające zapalenie oskrzeli), czy pokarmowego (biegunka, wymioty, nudności, zaparcia, kolki). Powikłania w wypadku nieleczonej skazy białkowej mogą być naprawdę groźne i obejmują: zaburzenia wzrostu, struktury kości, niedokrwistość, problemy natury neurologicznej czy wstrząs anafilaktyczny. W przypadku alergii na białko mleka krowiego warto pomyśleć o zastąpieniu go innymi alternatywami – jak mleko kozie, owcze oraz ich pochodnymi (jeśli jednak chodzi o małe dzieci – lepiej wstrzymać się z podawaniem mleka koziego).
Jeśli chodzi o alergię na jajko – w większości przypadków reakcja jest związana z białkiem jaja.

Uczulenia

Uczulenie to również wiąże się z koniecznością wprowadzenia diety eliminacyjnej. Należy przy tym uważać na produkty przetworzone, mogące zawierać białko (a więc różnego rodzaju sosy, kremy, gotowe produkty, makarony, płatki śniadaniowe, ciasta, majonez, pieczywo itp). Na szczęście współcześnie dieta eliminacyjna wcale nie musi oznaczać zubożenia jadłospisu o składniki odżywcze czy walory smakowe. Na rynku dostępne są różnego rodzaju substytuty, a produkty gotowe są oznakowane lepiej niż kiedykolwiek przedtem. Alergik ma więc nieco ułatwione zadanie.