Witamy jesień, a wraz z nią potrawy, które z pewnością umilą nam ten czas. Przedstawiamy więc jesienne dania na dobry nastrój!
Comfort food na jesień
Comfort food to jedno z przyjemnych pojęć kulinarnych. To określenie jedzenia, które wprawia nas w dobry nastrój. Jesień to specyficzna pora roku. Deszcz, chłodne dni i szare wieczory skutecznie obniżają nasz nastrój. Odpowiednie jedzenie może poprawić nasze samopoczucie. A wszystkie sposoby są dobre, jeśli rzeczywiście działają. Tabliczka czekolady może być naszym comfort food, ale my mamy dla was coś znacznie lepszego i oczywiście pysznego.
Ciasteczka z dynią
Składniki:
– 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
– ½ szklanki mąki pszennej
– ½ łyżeczki imbiru
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki soli morskiej
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
– ½ tabliczki gorzkiej czekolady
– ¾ szklanki cukru trzcinowego
– ¼ szklanki oleju
– ¾ szklanki puree z dyni
Przygotowanie:
Puree przygotowujemy piecząc dynię, a następnie ją blendując. Suche składniki na ciastka łączymy z mokrymi. Czekoladę wcześniej siekamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy i układamy ciasteczka. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12-15 minut.
Krem kasztanowy
Składniki:
– 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych
– 500 ml mleka
– 100 g cukru
– ½ laski wanilii
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem i wanilią. Kasztany kroimy i łączymy z mlekiem. Całość blendujemy na gładki krem. Kasztanowy krem najlepiej podawać po schłodzeniu. Można wykorzystać go do ozdoby ciast i ciasteczek oraz innych deserów.
Zupa krem z dyni
Składniki:
– 2 kg dyni
– 2 marchewki
– 5 ząbków czosnku
– 1 kawałek świeżego imbiru
– natka pietruszki
– przyprawa do zup
– pieprz
– oliwa
– grzanki do zupy
Dynię oraz marchew obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z oliwą, przyprawą do zup i czosnkiem. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach aż do miękkości. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Na koniec blendujemy, doprawiamy przyprawami. Podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Katarzyna Antos