Przed nami Wielkanoc, na wielu stołach pojawią się tradycyjne potrawy świąteczne. Nie wszystkie są wskazane dla alergików, ponieważ niektóre produkty pokarmowe są alergenami. Jajka, babka, mazurek – na co uważać w Wielkanoc?
Tradycyjna kuchnia na Wielkanoc
Okres świąteczny poprzedzają przygotowania, również te kulinarne. Wielkanoc związana jest z tradycją, której potrawy odnajdują swoją symbolikę w istocie całych świąt. To co pojawia się na naszych stołach nie pozostaje bez znaczenia. Obowiązkowym elementem uroczystego stołu są jajka, zwykle tradycyjne pisanki oraz podane w różnych postaciach, jako przystawki. W Wielkanoc nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu z nutą majeranku i chrzanu, wielkanocnej baby czy mazurka. W świąteczny czas zajadamy się także wędlinami i słodkimi babeczkami. Tradycja tradycją, ale w czasach, kiedy alergie pokarmowe to problem wielu osób, suto zastawiony stół może być przyczyną kłopotów zdrowotnych. Na co powinni uważać alergicy pokarmowi?
Jaja kurze
Białko jaja kurzego jest typowym alergenem pokarmowym. Jest źródłem wielu alergenów, na które może reagować organizm człowieka. Na wielkanocnym stole nie brakuje jajek w różnej postaci. Często niemowlęta mają alergię na jajka, choć ujawnia się ona także u starszych dzieci. W większości przypadków mija wraz z wiekiem, ale zanim to nastąpi, warto unikać jedzenia białka kurzego. Alergia może ujawnić się przez wysypkę, kichnie czy duszności, które następują zwykle po spożyciu alergenu. Dobra informacja jest taka, że jajka kurze możemy zastąpić innymi, bezpieczniejszymi a równie smacznymi. W świątecznym zastępstwie warto wykorzystać jajka gęsie, kacze oraz przepiórcze, które dodatkowo będą ciekawą ozdobą stołu. Pamiętajmy jednak, że te przepiórcze mogą uczulać, co zdarza się rzadko.
Wielkanocne wypieki
Na Wielkanoc przygotowujemy babkę, babeczki, sernik czy tradycyjnego mazurka. Pyszne wypieki, oprócz wspomnianych jajek, zawierają mleko, drożdże oraz mąkę. Pszenna mąką jest źródłem glutenu, czyli białka zbożowego, które dla niektórych jest szkodliwe. Alergia na gluten objawia się problemami ze strony układu pokarmowego. Biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha nie są przyjemne, ale mąkę pszenną możemy zastąpić tą bezglutenową. Podobnie z mlekiem czy innymi składnikami ciasta. Mleko krowie to także popularny alergen, w którym uczula kazeina i inne białka. Na rynku dostępne jest mleko roślinne. W warunkach domowych również możemy je przygotować, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec na święta wyśmienite ciasta. Uważajmy jednak z bakaliami i innymi dodatkami. Chemiczne barwniki, słodziki czy inne dodatki do żywności są potencjalnymi alergenami, więc nie eksperymentujmy zbytnio, jeśli mamy w domu alergika.
Chrzan
Alergeny pochodzenia roślinnego również mogą znaleźć się na wielkanocnym stole. Wśród nich zdecydowanie króluje chrzan, z którego korzenia przygotowywany jest pyszny dodatek do mięs, jajek, warzyw i wędlin. Chrzan charakteryzuje się ostrym smakiem, który nadaje potrawom pikanterii. Chrzan uczula, a w gotowych produktach możemy znaleźć także gorczycę, białko czy inne dodatki. Zamiast chrzanu wykorzystajmy inne sosy, równie aromatyczne i pyszne, bez szkodliwych dla nas substancji alergizujących. Dzięki temu unikniemy dolegliwości zdrowotnych podczas wspólnego świętowania z bliskimi.
Katarzyna Antos