bezglutenowe ciasta

Przed nami święta wielkanocne. Na stole nie może zabraknąć pysznych słodkości w postaci świątecznych ciast. Dziś przedstawiamy pomysły na bezglutenowe ciasta na Wielkanoc, które możecie przygotować samodzielnie.

Moc słodkości na Wielkanoc

Na wielkanocnym stole, oprócz jajek w przeróżnej postaci królują zwykle ciasta. Lukrowane mazurki, babki i inne słodkości, z dodatkiem masy kajmakowej czy aromatycznych przypraw. W wersji bezglutenowe mogą smakować tak dobrze, że goście nie poczują żadnej różnicy. Tegoroczna Wielkanoc zapowiada się pełna wspaniałych smaków i słodyczy. Najwyższa pora by przestudiować przepisy i zaplanować świąteczne wypieki bez glutenu.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 350 g marchewki
  • 200 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie bezglutenowego proszku do pieczenia
  • skórka starta z cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • 1 białko

Przygotowanie:

Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z solą. Osobno ubijamy żółtka z cukrem. Marchewkę ścieramy i dodajemy do masy jajecznej, razem z migdałami i skórką z cytryny. Mieszamy masę i dokładamy do niej mąkę, a następnie delikatnie pianę z białek. Ciasto przekładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez dok. 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu z ubitego białka i cukru pudru przygotowujemy polewę, którą polewamy ciasto marchewkowe.

Babka cytrynowa

Składniki:

  • 250 g mąki kasztanowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 80 ml oleju kokosowego
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • aromat cytrynowy
  • sok z 2 cytryn
  • 100g ksylitolu/cukru
  • cukier puder
  • skóra starta z cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Dzień przed planowanym pieczeniem ścieramy skórkę z 2 cytryn, wysypujemy na papierze i zostawiamy do wyschnięcia. Olej kokosowy rozpuszczamy. Ubijamy jajka z ksylitolem. Resztę składników oprócz cukru pudru mieszamy w naczyniu i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie wlewamy olej, sok z cytryny i aromat. Po wymieszaniu przekładamy ciasto do blaszki na na babkę. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Z cukru pudru i wody przygotowujemy lukier. Polewamy nim wystudzone ciasto i dekorujemy skórką startą z cytryny.

Bezglutenowy sernik

Składniki:

  • 800 g sera białego
  • 1 kostka masła/margaryny
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 bezglutenowy budyń waniliowy
  • aromat pomarańczowy/waniliowy
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

bezglutenowy sernikSer ucieramy z masłem, dodajemy proszek budyniu, aromat oraz proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy z masą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Pianę delikatne dodajemy do masy serowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Przekładamy masę i pieczemy sernik przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Katarzyna Antos