Ważne informacje

Czy pomidor po obróbce termicznej nadal uczula?

pomidor po obróbce termicznej

Czerwona skórka i aromatyczny miąższ to cechy charakterystyczne pomidora, który należy do grupy alergenów pokarmowych. Czy pomidor po obróbce termicznej nadal uczula?

Pomidor i alergia

Jak wiadomo, wszystkie produkty pokarmowe mogą wywoływać reakcje alergiczne. To czy nas uczulają, czy też nie, zależy od wielu czynników. Skłonność do alergii pokarmowej możemy odziedziczyć po rodzicach. Alergia pokarmowa na warzywo jakim jest pomidor, może objawiać się w różny sposób. Pomidory to składniki wielu potraw, przecierów, soków i sosów. Uwielbiamy te warzywa, choć w przypadku alergików, mogą okazać się groźne.

Objawy alergii na pomidory

Alergia na pomidory charakteryzuje się kilkoma objawami. Zaliczamy do nich zmiany skórne, objawy jamy ustnej, ze strony jelit i górnych dróg oddechowych. Po spożyciu pomidora, na skórze może wystąpić pokrzywka, wyprysk czy rumień. Manifestacja skórna może pojawić się w formie obrzęku gardła i języka. Wymioty, nudności, biegunki czy bóle brzucha to także możliwe objawy alergii na pomidory. W przypadku silnego uczulenia istnieje ryzyko wstrząsu anafilaktycznego. Ogólnoustrojowe objawy stwarzają bezpośrednie zagrożenie życia dla alergika.

Czy pomidor po obróbce termicznej nadal uczula?

Źródłem alergii na pomidory są alergeny, zawarte w warzywie. Wyróżnia się kilka związków, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. W miąższu warzywa znajdziemy profilinię, chitynazę, beta-glukanazę i białko. Substancje mogą wywoływać alergie krzyżowe z pyłkiem brzozy, lateksem czy jabłkami. Pozostając w temacie alergenów nie możemy pominąć globuliny i białka przenoszącego lipidy. Alergeny te, wraz z chitynazą, wykazują działanie termostabilne. W praktyce oznacza to, że nawet po obróbce termicznej, zachowują działanie uczulające. Po zjedzeniu sosu pomidorowego czy innej potrawy, przyrządzonej z pomidorów istnieje ryzyko alergii pokarmowej. Dodatkowo, alergeny termostabilne działają znacznie silniej niż pozostałe. Mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny. Występują nie tylko w miąższu, ale także skórce czy pestkach pomidora, więc nawet samo obranie warzywa nie gwarantuje bezpieczeństwa.

pomidoryAlergia na pomidor może być rozpoznana po wykonaniu testów skórnych. Proste badanie jest podstawowym krokiem w diagnostyce alergii. Osoby uczulone na pomidory muszą pamiętać, że nawet gotowanie czy pieczenie nie zagwarantuje im braku objawów alergii. Lepiej więc zrezygnować z jedzenia pomidorów, niż ryzykować swoim zdrowiem i życiem.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.