Mięso stanowi ważny element naszej diecie, ale także bywa przyczyną alergii pokarmowych. Alergia na wołowinę – jakie są jej przyczyny i objawy?
Czy warto jeść wołowinę?
Wołowina to nieodłączny element kuchni amerykańskiej oraz europejskiej. Czym byłyby prawdziwe burgery, bez wołowego mięsa? W Polsce nie doceniamy tego gatunku, choć jest źródłem wielu cennych składników. Wołowinę warto wprowadzić do diety. Wtedy najlepiej wybierać krwistoczerwone mięso, którego kolor świadczy o świeżości oraz dobrej jakości. Niektórzy unikają spożycia mięsa wołowego, ponieważ obawiają się jego przygotowania. Wbrew pozorom, wcale nie musi ono być czasochłonne i wymagające niezwykłych umiejętności kulinarnych. Należąc do mięsa, wołowina może wywoływać reakcje alergiczne, dlatego osoby na nią uczulone, muszą zrezygnować z przysmaków, z niej przygotowanych.
Alergia na wołowinę – przyczyny i objawy
Mięso wołowe, podobnie jak inne czerwone mięso może być powodem alergii pokarmowej. Alergia na wołowinę jest skutkiem reakcji organizmu na białka mięsa. Osoby uczulone na czerwone mięso, po jego spożyciu mogą odczuwać różne dolegliwości, które wpisują się jako reakcje alergiczne. Nawet wołowina po obróbce termiczne, zachowuje właściwości alergizujące. Stek czy hamburger, może być przyczyną niepokojących dolegliwości, które mogą objawić się kilka godzin po spożyciu mięsa. Alergia pokarmowa tego typu daje objawy, które przypominają zatrucie pokarmowe. Należą do nich wymioty, biegunki, wzdęcia czy kolki. Dolegliwości mogą dotyczyć także układu oddechowego. U alergika możemy zaobserwować także świąd warg, katar, pokrzywkę lub wysypkę na skórze. Osoby dorosłe, po zjedzeniu wołowiny, mogą odczuwać bóle głowy. O alergii tego rodzaju, powie nam także niedokrwistość lub problemy ze snem. Ilość objawów jest dość obszerna. W przypadku silnej alergii, objawy mogą wywołać zapaść, dlatego osoby uczulone, powinny unikać spożycia mięsa wołowego, w jakichkolwiek ilościach i formie.
Białko zwierzęce jest niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, lecz w sytuacji alergii pokarmowej, mięso możemy zastąpić innymi produktami, które będą odpowiednim i bezpiecznym źródłem białka. Alergia na mięso wołowe może pojawić się u dzieci czy osób dorosłych. Wybierając mięso, warto sięgać p produkty ze znanych źródeł, wolne od chemii i ulepszaczy. Często dodatki do żywności, przyczyniają się do powstawania alergii pokarmowych. Jeśli zaobserwujemy niepokojące objawy, po zjedzeniu wołowiny, udajmy się do alergologa. Wykonując testy alergiczne, sprawdzimy swoje obawy. Zdiagnozowana alergia na wołowinę skłoni nas do przejścia na dietę eliminacyjna, czy wykluczenia z jadłospisu tego rodzaju mięsa. To pozwoli nam uniknąć niepożądanych reakcji alergicznych.
Katarzyna Antos