alergia-na-sery-plesniowe

Dla jednych to wspaniały przysmak, dla innych źródło uczuleń. Jak objawia się alergia na sery pleśniowe?

Sery pleśniowe

Sery pleśniowe są wytwarzane z mleka i podpuszczki. W trakcie ich dojrzewania wytwarza się charakterystyczna pleśń w kolorze niebieskim, zielonym lub białym. Jednych to odrzuca. Drudzy zajadają się tego typu serami, podziwiając ich specyficzny smak. Kuchnia francuska nie mogłaby obejść się bez takich składników. Produkt ten jest podawany tam nawet rocznym dzieciom, ponieważ uważa się, że zawiera wiele cennych składników odżywczych. Sery pleśniowe są idealnym dodatkiem do wina oraz sałatek. Samodzielnie również mogą stanowić danie, które możemy przyrządzić na słodko lub słono. Takie wyroby mleczarskie są znacznie droższe od tradycyjnego twarogu czy sera żółtego. Wśród najpopularniejszych wyróżnia się camembert, brie i gorgonzola. Mimo swojego znakomitego smaku, sery te zawierają także szkodliwe alergeny. Alergia na sery pleśniowe jest jednym z uczuleń pokarmowych.

Alergia na sery pleśniowe

sery-plesniowe

Sery pleśniowe bywają źródłem alergii pokarmowych. Dojrzewające sery wytwarzają dużą ilość histaminy, która jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne zarówno układu pokarmowego, oddechowego oraz skóry. Ich zjedzenie może się zakończyć bólem brzucha lub wysypką. Głównym składnikiem serów jest mleko, a to zawiera znów białko, czyli jeden z popularnych alergenów. Osoby uczulone na białko mleka nie powinny spożywać produktów mlecznych, w tym serów. Serów pleśniowych nie należy podawać także dzieciom do 10 roku życia, ponieważ ich zjedzenie może być bardzo groźne dla organizmu. Camembert i rokpol to produkty, które powinny znaleźć się na zakazanej liście alergika. Nawet osoby nieuczulone mogą doświadczyć nietolerancji histaminy, dlatego warto obserwować reakcje organizmu po spożyciu tego typu serów.

Alergia na sery pleśniowe nie będzie kłopotliwa, jeśli będziemy unikać dań z takimi serami. Pojawiające się po ich zjedzeniu objawy, zwalczą leki przeciwhistaminowe. W razie długo utrzymujących się sygnałów uczulenie, najlepiej udać się do alergologa, który zleci nam odpowiednie środki.