Ważne informacje

Przepis na bezglutenowe kopytka ziemniaczano-jaglane

kopytka

Kopytka to pyszne i znane danie. Na ich tradycyjną wersję nie mogą pozwolić sobie wszyscy. Prezentujemy więc alternatywę – przepis na kopytka ziemniaczano-jaglane.

Kopytka bez glutenu

Gluten to szkodliwy alergen, który wywołuje reakcje alergii pokarmowych. Jest to składnik wielu produktów a przede wszystkim mąki. Dodajemy ją do wielu wypieków i potraw takich jak makarony, placki, kluski oraz kopytka. To idealne spoiwo, łączące pozostałe składniki.Pyszne kopytka wykonany równie łatwo bez jej użycia, tworząc smaczne i bezpieczne danie dla osób z alergią.

Bezglutenowe kopytka ziemniaczano-jaglane

Kopytka zna każda gospodyni domowa. To tradycyjne danie polskiej kuchni, może stanowić samodzielną potrawę lub być dodatkiem do mięs. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczą odpowiednie składniki i prosty przepis.

Składniki:
300 g ziemniaków
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3/4 szklanki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
1 jajko
sól

Przygotowanie:bezglutenowe-kopytka-ziemniaczano-jaglane
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po wystudzeniu tłuczemy bądź przepuszczamy przez maszynkę. Możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu, z poprzedniego dnia. Po przygotowaniu ziemniaków możemy zająć się kaszą. Płuczemy ją dokładnie pod wodą i odsączamy. Zagotowujemy 1 szklankę wody i wsypujemy do niej kaszę jaglaną, gotując aż do miękkości. Ugotowaną kaszę odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Ziemniaki i kaszę blendujemy. Jeśli mamy już gładką ziemniaczaną masę, wystarczy, że dokładnie połączymy ją wraz z blendowaną kaszą. Całość wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Robimy na środku dołek, do którego wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto rękoma tak, aby uzyskało jednolitą konsystencję i nie kleiło się do rąk. Zagniecione ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rolujemy na stolnicy, tworząc wałki. W celu zrobienia kopytek, tniemy rulony, wykonując cięcia pod skosem, co da nam odpowiedni kształt klusek. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę wrzucamy kopytka, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy kilka minut, od momentu ich wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu odcedzamy kluski.

Kopytka podajemy samodzielnie lub z dodatkiem masła, cebulki lub sosu. Taka wersja znanego dania na pewno zasmakuje naszym domownikom, nie tylko tym z alergią. Bądźmy więc przygotowani na dokładkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.