Wiele popularnych warzyw jest źródłem alergenów. Na liście tego typu substancji znajdziemy seler. Czym charakteryzuje się alergia na seler?
Seler – źródło witamin i… alergenów
Seler to popularne warzywo, które zawiera wiele składników odżywczych i minerałów niezbędnych w prawidłowej diecie. Zarówno seler naciowy jak i ten w postaci korzenia jest źródłem witaminy A, E, C oraz witaminy B. Co ciekawe, zawartość witaminy C, jest ponad dwa razy większa niż w lubianych przez nas cytrusach. Warzywo ma w sobie także fosfor i składniki mineralne takie jak wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Znajdują się w nim flawonidy, czyli substancje roślinne, mające działanie antyutleniające oraz przeciwzapalne. Kolejną grupą cennych związków są zaś furanokumaryny, które moczopędnie i rozkurczająco na mięśnie. Można więc rzec, że seler to samo zdrowie, ale niestety jest on także przyczyną alergii pokarmowej. Jak objawia się uczulenie na seler?
Alergia na seler – objawy
Seler zawiera białka, które mogą wywołać reakcje alergiczne. Związki te, są podobne w strukturze do białek pyłków brzozy, jabłek, koperku czy bylicy. Mogą zatem powodować alergie krzyżowe lub nasilone objawy u osób uczulonych na te produkty. Najbardziej niebezpieczny dla alergików jest seler w postaci surowej. Szacuje się objawy alergii na seler u nawet 95% uczulonych. Przetworzone warzywo w postaci zupy, przyprawy czy sosu również może uczulać, wywołując różne reakcje alergiczne. Do najczęściej spotykanych zaliczamy astmę, katar, nieżyt gardła czy pokrzywkę, Oprócz symptomów skórnych, ważne są także te, występujące z ramienia układu pokarmowego. Wśród nich są biegunki, nudności, bóle brzucha, refluks i wymioty. Spożycie selera może doprowadzić do omdlenia i osłabienia organizm. Seler może wywołać dość nietypowe objawy takie jak spuchnięcie warg, ręki, języka czy zapaść. Należy więc uważać na spożywane potrawy i składniki użyte do ich przygotowania.
Rady dla uczulonych na seler
Alergia na seler może być stwierdzona u osób z astmą pyłkową i katarem. W leczeniu alergii można zastosować odczulanie pyłkowe, które wymaga wcześniejszej próby z surowym i ugotowanym warzywem. Wzmożony wysiłek fizyczny lub zimne powietrze może spowodować objawy alergii na seler. Alergikom nie zaleca się spożywania połączeń produktów, zawierających seler. Osoby uczulone powinny unikać nie tylko czystej jego postaci ale także miodów i mieszanek ziół.