czeresnie

Wiele owoców wywołuje reakcje alergiczne, także czereśnie. Co warto wiedzieć na temat takiej alergii?

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to uczulenie na alergeny, zawarte w produktach spożywczych oraz warzywach i owocach. Niektóre substancje bywają szkodliwe dla naszego organizmu. Broniąc się, nasz układ immunologiczny walczy z alergenami, przez co mogą pojawić się różne objawy alergii u osoby uczulonej na owoce czy inne produkty.

Związek czereśni z brzozą i białkiem

Alergeny czereśni tak samo jak jabłka, selera i marchwi są bardzo podobne do alergenu pyłku brzozy. Istnieje więc ryzyko, wystąpienia tzw. alergii krzyżowej. Związek dotyczy także białka, które zawierają czereśnie. Takie zjawisko zachodzi głównie w Krajach Europy Środkowej i Północnej, gdzie spożywa się więcej czereśni niż w innych miejscach. Uczulenie na te owoce łatwo rozpoznać wykonując testy alergiczne, wykorzystujące odpowiednie współczynniki.

Objawy alergii na czereśnie

Objawy alergii mogą być różne. Uczulenie na owoce zwykle związane jest z wysypką, pokrzywką czy świądem. W połączeniu z alergią na pyłki może dojść do ataków duszności. Ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego jest dość niskie i pojawia się bardzo rzadko.

Ekologiczne owoce

czeresnie

Wiele owoców dostępnych w sklepach zawiera szkodliwe substancje chemiczne w postaci pozostałości oprysków czy innych środków. Przy alergii na owoce możemy spróbować ekologicznych owoców. Być może bardziej naturalny produkt nie wywoła niepożądanych reakcji alergicznych. Warto również poddać owoce obróbce termicznej. Nasz organizm może nie przyjąć surowej postaci czereśni, ale możliwe, że owoce podane w formie,np. kompotu zostaną pozytywnie przyjęte.

Czereśnie mimo swojego wspaniałego smaku także bywają przyczyną alergii. Konsultacja z alergologiem pomoże w walce z uporczywą alergią na te lubiane w naszym kraju owoce.