Wiele owoców wywołuje reakcje alergiczne. Do tej grupy należą także czereśnie. Tak bardzo cenione za swój słodki smak i bogactwo składników odżywczych niestety nie wszystkim służą. Dla niektórych osób ich spożycie może wiązać się z nieprzyjemnymi reakcjami alergicznymi. Co warto wiedzieć na temat takiej alergii? Czy alergia na czereśnie jest groźna?
Czereśnie to owoce drzewa czereśniowego (prunus avium), należącego do rodziny różowatych. Są małe, okrągłe, z pestką w środku. Występują w kolorze od jasnoczerwonego do ciemnobordowego. Dojrzewają na początku lata tj. czerwiec-lipiec. Cenione są ze względu na słodki, soczysty miąższ oraz wysoką zawartość witamin – szczególnie witaminy C. Posiadają właściwości przeciwzapalne i zawierają naturalne przeciwutleniacze.
Alergia pokarmowa na czereśnie
Alergia pokarmowa to uczulenie na alergeny zawarte w produktach spożywczych. Nie ma znaczenia czy są to warzywa czy owoce. Jak to działa? Otóż niektóre substancje – alergeny, zawarte w pożywieniu bywają szkodliwe dla naszego organizmu. Organizm, a dokładnie układ immunologiczny, błędnie identyfikuje wybrane składniki jako zagrożenie i walczy z nimi. Produkuje przeciwciała klasy IgE, co prowadzi do uwolnienia histaminy i innych mediatorów zapalnych. Przez to mogą pojawić się różne objawy alergii u osoby uczulonej na dane produkty spożywcze.
Objawy alergii na czereśnie
Czy czereśnie mogą uczulać? Oczywiście że tak, czereśnie uczulają. Ich spożycie wywołuje niepożądane reakcje. Najczęstsze przyczyny alergii na czereśnie to bezpośrednia alergia na białka zawarte w czereśniach oraz szczególnie u osób uczulonych na pyłki brzozy – alergia krzyżowa. Objawy alergii na czereśnie mogą być różne. Typowe objawy alergii po spożyciu czereśni to:
- świąd i pieczenie w ustach;
- obrzęk warg i języka;
- wysypka lub pokrzywka.
W połączeniu z alergią na pyłki może dojść do ataków duszności – jednak zdarza się to sporadycznie. Najostrzejszym objawem alergii jest wstrząs anafilaktyczny – w przypadku uczulenia na czereśnie, jest to rzadkie zjawisko.
Związek czereśni z brzozą i białkiem
Szczególnie istotnym aspektem alergii na czereśnie jest jej częste występowanie w ramach zespołu alergii krzyżowej typu brzoza-owoce. Alergeny czereśni tak samo jak jabłka, selera i marchwi są bardzo podobne do alergenu pyłku brzozy. Osoby uczulone na pyłki brzozy często reagują również na gruszki, morele, brzoskwinie, śliwki czy orzechy laskowe. Związek dotyczy także białka, które zawierają czereśnie. Takie zjawisko zachodzi głównie w Krajach Europy Środkowej i Północnej, gdzie spożywa się więcej czereśni niż w innych miejscach.
Diagnostyka alergii na czereśnie rozpoczyna się od szczegółowego wywiadu lekarskiego. Podczas konsultacji lekarz analizuje historię występowania objawów, okoliczności pojawiania się reakcji alergicznych oraz występowanie innych alergii w rodzinie. Następnym krokiem jest wykonanie specjalistycznych testów alergicznych.
Ekologiczne owoce
Wiele owoców dostępnych w sklepach zawiera szkodliwe substancje chemiczne w postaci pozostałości oprysków czy innych środków. Przy alergii na owoce możemy spróbować ekologicznych owoców. Być może bardziej naturalny produkt nie wywoła niepożądanych reakcji alergicznych. Warto również poddać owoce obróbce termicznej. Nasz organizm może nie przyjąć surowej postaci czereśni, ale możliwe, że owoce podane w formie, np. kompotu zostaną pozytywnie przyjęte. Czereśnie w puszkach, soki pasteryzowane lub dżem również może być dobrym rozwiązaniem dla alergików kochających te owoce.
Najczęstszym i najszybszym sposobem na ograniczenie wystąpienia niepożądanych reakcji jest wykluczenie czereśni z diety.
Czereśnie mimo swojego wspaniałego smaku także bywają przyczyną alergii. Alergia na czereśnie, choć nie należy do najczęstszych alergii pokarmowych, może znacząco wpływać na jakość życia osób dotkniętych tym schorzeniem. Konsultacja z alergologiem pomoże w walce z alergią na te lubiane w naszym kraju owoce.