alergia na krewetki

Owoce morza są w wielu rejonach uznawane za prawdziwy przysmak. Rarytasy takie jak krewetki mogą także uczulać. Alergia na krewetki – jak są jej przyczyny? jakie są jej objawy?

Alergia na krewetki

Krewetki to niewielkie skorupiaki, które występują w wodach na całym świecie. W wielu krajach są niezbędnym elementem lokalnej kuchni, Stanowią część owoców morza, którymi możemy zajadać się nie tylko w drogich restauracjach. Krewetki nadają się jako przystawka czy składnik wykwintnego dania głównego. Można podawać je na wiele sposób. Oprócz  przysmaku, krewetki to także źródło alergenów pokarmowych. Alergia na krewetki jest jednym z uczuleń, które często występuje u dorosłych.

Alergia na krewetki – przyczyny i objawy

Substancje zawarte w skorupiakach takich jak krewetki mają silne działanie alergiczne. Pobudzają wydzielanie histaminy, odpowiedzialnej za reakcje alergiczne w organizmie człowieka. Dodatkowo same krewetki także wydzielają związki, które bardzo przypominają histaminę, co tylko zwiększa ryzyko alergii. Liczba osób uczulonych ma związek ze wzrostem spożycia owoców morza i tym samym krewetek. Przyczyną reakcji alergicznych na krewetki jest nie tylko ich mięso, ale także sam zapach skorupiaków. Nie musimy ich więc nawet jeść, by doszło do objawów alergii. Wystarczą same opary z gotowania czy przygotowanie posiłków na tej samej desce, na której zostały krojone krewetki. Niewielka ilość alergenu może wywołać groźne objawy alergii. Do najbardziej charakterystycznych zaliczamy duszności, których przyczyna są białka skorupiaków – aminy. Reakcje mogą dotyczyć układu oddechowego, pokarmowego, sercowo-naczyniowego oraz skóry. Do zmian skórnych zalicza się świąd, rumień, wysypkę i pokrzywkę. W przypadku układu pokarmowego będą to bóle brzucha, wymioty i biegunki zaś katar, kichanie czy łzawienie to niektóre z dolegliwości oddechowych. Najbardziej niebezpieczną formą reakcji na krewetki jest wstrząs anafilaktyczny. Spadek ciśnienia krwi, w połączeniu z gorączką, obrzękiem i omdleniem może prowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie, powikłań a nawet śmierci. Osoby uczulone na krewetki muszą zachować wielką ostrożność, szczególnie w kontakcie z owocami morza czy potrawami kuchni, która lubuje się w tego typu smakołykach.

owoce morzaPrzy alergii na krewetki nie ma żadnej reguły. Objawy mogą pojawić się nagle, zaraz po zjedzeniu skorupiaków. Bywa, że reakcje obejmują tylko jeden układ a innym razem działają na wiele obszarów organizmu. Jedno jest pewne – alergicy muszą unikać jedzenie krewetek a niekiedy nawet innych owoców morza takich jak ryby czy małże, ponieważ alergia tego typu często zachodzi także po kontakcie z innymi produktami z danej grupy alergenów.

Katarzyna Antos