Migdały są bardzo smaczne i zdrowe. Są cenne dla organizmu, jednak okazuje się, że nie dla wszystkich. U niektórych osób może pojawić się alergia na migdały – co musisz o niej wiedzieć?
Wartościowe migdały
Migdały mają wiele wartości leczniczych i odżywczych. Zmniejszają ryzyko zawału serca oraz chronią przed wieloma chorobami takimi jak cukrzyca czy nowotwory. Powinny stanowić element diety człowieka. To źródło cennych składników i witamin. W migdałach znajdziemy białko, witaminy z grupy B i E oraz kalorie i błonnik. Magnez, potas, żelazo czy cynk to minerały, które również znajdują się w migdałach. Można więc rzec, że ich jedzenie dostarczy nam zdrowia. Nie wszystkim jednak, ponieważ migdały to także jeden z alergenów.
Alergia na migdały – co musisz o niej wiedzieć?
Alergia na migdały to jedna z popularnych alergii pokarmowych, szczególnie wśród alergii na orzechy. Mimo że migdały nie są orzechami – są to nasiona, często są klasyfikowane w tej samej grupie alergenów co orzechy ze względu na podobne białka alergenne.
Liczba osób, które mają alergię na migdały jest dość niska. Szacuje się, że wynosi około 0,5%. Mimo tak niewielkiego wskaźnika, uczulenie na migdały bywa też bardzo groźne. Zazwyczaj reakcja alergiczna przebiega dość łagodnie. Najczęstszymi objawami jest uczucie swędzenia na ustach i skórze. Najgroźniejszą reakcją jest wstrząs anafilaktyczny, który charakteryzuje się ogólnoustrojowymi objawami. Opuchlizna, napady duszności czy trudności w oddychaniu to niektóre z nich.
Przy wstrząsie gwałtownie spada ciśnienie krwi, przez co może dojść do omdlenia i zatrzymania akcji serca. W takim przypadku należy udzielić natychmiastowej pomocy medycznej.
Gdzie występują migdały ?
Migdały bywają często składnikiem ciast i deserów. Ich śladowe ilości znajdziemy w przekąskach, batonikach, czekoladach i innych tego typu produktach. Nawet niewielka ilość migdałów może doprowadzić do poważnych objawów, u osoby uczulonej. Migdały stanowią również składnik kosmetyków, co może być zagrożeniem dla alergików. Ten przysmak jest często sprzedawany w formie prażonej, z licznymi posypkami i dodatkami smakowymi, co może wzmacniać objawy alergii. Podczas obróbki w wysokiej temperaturze powstają szkodliwe izomery kwasów tłuszczowych. Takie migdały, będą więc jeszcze bardziej niebezpieczne dla zdrowia alergika.
Migdały są w dużej mierze importowane. Są uwielbiane w różnych krajach świata. Podobnie jak orzechy ziemne, mogą być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego. Osoby uczulone na migdały powinny unikać spożywania dań i produktów z ich dodatkiem oraz stosowania kosmetyków z olejkiem migdałowym. Zamiast nich, sięgnijmy po inną, zdrową przekąskę, na którą nie mamy alergii.
Alergia na migdały wymaga stałej czujności i przestrzegania zaleceń lekarskich. Przy odpowiednim postępowaniu i znajomości produktów zastępczych jak orzechy makadamia, pestki dyni, nasiona słonecznika czy nerkowca, osoby z alergią na migdały mogą prowadzić normalne i zdrowe życie. Kluczowym działaniem jest szybkie i właściwe zdiagnozowanie alergii oraz opracowanie indywidualnego planu żywienia.