wegańska wigilia

Wegańska kuchnia potrafi zaskoczyć swoim smakiem nawet tych, którzy na co dzień jedzą mięso. Świąteczne słodkości równie dobrze smakują  bez produktów odzwierzęcych. Wegańska Wigilia to propozycja nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy pragną nieco odejść od tradycyjnych przepisów.

Słodkości na święta

Boże Narodzenie bez ciast, ciasteczek i innych słodkości? Nie ma takiej opcji! Na stole musi pojawić się też coś dla miłośników słodyczy. Tradycyjny sernik, makowiec czy pierniczki to wypieki, do których używa się jajek, a te z kolei nie są spożywane przez wegan. Ale z odpowiednimi przepisami, przygotujemy inne wersje znanych ciast i ciasteczek, jak najbardziej wegańskie i pyszne tak, że aż palce lizać! Wybierzcie się razem z nami do krainy wegańskich słodkości w świątecznym stylu.

Tofurnik, czyli sernik bez sera

Spód:

  • 100 g orzechów (według uznania)
  • 1 szklanka suszonych owoców (według uznania)

Masa:

  • 3 kostki tofu po 180 g
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki agaru
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy

Przygotowanie:

Owoce moczymy w wodzie a następnie miksujemy z orzechami. Przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy. W misce kruszymy tofu, dodajemy sok z cytryny, wanilię, sól i miksujemy. W rondelku podgrzewamy mleko, cukier, agar i kakao oraz czekoladę. Gotujemy ok. minutę od czasu zagotowania. Łączymy płyn z tofu i miksujemy na gładką masę. Wylewamy masę na spód tortownicy i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem ścieramy na wierzch skórkę z pomarańczy.

Tarta makowa

Spód:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego zalanego 4 łyżkami ciepłej wody
  • odrobina soli

Masa makowa:

  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła sezamowego
  • 1/2 szklanki prażonych nasion słonecznika
  • 3/4 szklanki maku
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • migdały/płatki migdałowe

Przygotowanie:

Olej miksujemy z syropem, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość chłodzimy w lodówce przez godzinę. Mak namaczamy w gorącej wodzie i mielimy trzykrotnie. Masę makową łączymy z pozostałymi składnikami, oprócz migdałów. Spód tarty wyklejamy wcześniej przygotowanym ciastem i podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nakładamy farsz i pieczemy, aż brzegi tarty się zarumienią. Ciasto dekorujemy migdałami.

Wegańskie pierniczki

Składniki:

  • 0,6 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki syropu z agawy
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Przygotowanie:

wegańskie pierniczkiW dwóch naczyniach mieszamy osobno suche i mokre składniki. Następnie łączymy je i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na kilka godzin. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut. Wystudzone pierniczki możemy dowolnie udekorować.

Katarzyna Antos