masa makowa

Makowiec to tradycyjne świąteczne ciasto. Przygotowujemy je na Boże Narodzenie. Masa makowa, dostępna w sklepach jest niekoniecznie zdrowa i bezpieczna dla alergików. Co takiego zawiera, co może nas uczulić?

Masa makowa

Przygotowanie tradycyjnej masy makowej wymaga czasu i odrobiny pracy. Najpierw musimy sparzyć mak, by następnie przemielić go nawet trzy razy. Do masy dodajemy bakalie, takie jak rodzynki, orzechy czy skórkę pomarańczową. Słodzimy wszystko miodem i dokładnie mieszamy. Później pozostaje już tylko przełożyć nasz makowiec. Większość z nas idzie na łatwiznę i z braku czasu wybiera gotową masę makową, którą bez problemu znajdziemy w sklepie. Czy to dobry wybór? Niekoniecznie dla alergika. Gotowa masa makowa zawierać może składniki, na które jesteśmy uczuleni, co może skutkować reakcjami alergicznymi. Na co warto zwrócić uwagę?

Mak

Już sam mak należy do silnych alergenów, które mogą wywołać alergie pokarmowe. Uczulenie objawia się podobnie, jak alergia na sezam. Już niewielka ilość alergenu, w postaci kilku ziarenek maku może być niebezpieczna dla alergika. Groźnym objawem jest wstrząs anafilaktyczny, który w najgorszym przypadku prowadzi do zgonu pacjenta. Alergia na mak krzyżuje się z alergią na mąkę pszenną, żytnią oraz owsianą, podobnie jest z owocami kiwi i orzechami.

Rodzynki

Słodkie rodzynki uzupełniają smak masy makowej. Pyszne bakalie również uczulają. Rodzynki zawierają estry kwasu salicylowego, czyli salicylany. Objawy dotyczą skóry i układu oddechowego. Tak jak w przypadku maku, przy alergii na rodzynki także istnieje ryzyko pojawienia się wstrząsu anafilaktycznego. Przy tego typu alergii nawet odczulanie nie jest skuteczne. Należy więc unikania spożycia rodzynek.

Skórka pomarańczowa

Słodka skórka pomarańczowa ma niesamowity dodatek, dlatego tak często jest dodawana do wszelkich ciast i deserów. Cytrusy to dość silna grupa alergenów pokarmowych. Po ich spożyciu pojawia się wysypka oraz rumień. Skórka pomarańczowa kupiona w sklepie może zawierać konserwanty i wzmacniacze smaku. Przy alergii na cytrusy, lepiej nie dodawać jej do masy makowej czy ciasta.

Mąka

W składzie gotowej masy makowej znajdziemy mąkę, która zwiększa objętość produktu i nadaje mu odpowiednią konsystencję. Mąka to źródło glutenu, a ten z kolei jest popularnym obecnie alergenem. Biegunki, nudności czy wymioty to tylko niektóre z dolegliwości, występujących przy nieprawidłowych reakcjach organizmu na gluten, czyli białko zbóż.

masa makowaDodatkowo, tego typu produkt może zawierać śladowe ilości soi, selera, mleka czy jaj, co jest ważną informacją dla alergików. Producent ma obowiązek zamieścić takie informacje na opakowaniu. Osoby uczulone, na któryś z wymienionych w artykule składników powinny z niego zrezygnować, jednocześnie uważając na potrawy, podczas świątecznych wizyt u bliskich.

Katarzyna Antos