alergia na rodzynki

Rodzynki to słodki dodatek do różnych potraw i ciast. To również jeden z alergenów pokarmowych. Alergia na rodzynki – jakie są jej przyczyny i objawy?

Rodzynki

Suszone winogrona – określamy je nazwą rodzynki. Uwielbiamy te słodkie bakalie, które swój smak zawdzięczają dużej ilości cukrów, takich jak fruktoza i dekstroza. Rodzynki z powodzenie są wykorzystane do przygotowania wszelkiego rodzaju wypieków czy deserów. Mogą być spożywane na surowo, jako zdrowa przekąska czy dodatek do jogurtu lub owsianki. Zawierają wiele cennych związków mineralnych i witamin, dlatego są polecane na poprawę odporności organizmu i wyglądu skóry. Zdecydowanie warto jeść rodzynki, chyba że jesteśmy na nie uczuleni.

Alergia na rodzynki

Wszelkie produkty spożywcze mogą wywołać alergie pokarmowe. Rodzynki zaliczamy do bakalii, a te z kolei często powodują alergie. Pierwotna forma rodzynek to winogrona, czyli owoce, które także znajdziemy na liście potencjalnych alergenów pokarmowych. Rodzynki choć pyszne i zdrowe, nie dla wszystkich są odpowiednie. Alergia na rodzynki występuje stosunkowo rzadko, co nie zmienia faktu, że powinniśmy zwrócić uwagę na ewentualne objawy, szczególnie u dzieci.

Alergia na rodzynki – przyczyny i objawy

W owocach, także rodzynkach znajduje się duża ilość salicylanów. To właśnie kwas salicylowy jest główną przyczyną uczulenia na rodzynki. Występuje jako naturalna substancja, słabo rozpuszczalna w wodzie. Salicylany zawarte w naturalnych produktach są znacznie lepiej przyswajane przez organizm, niż dostarczane np. w lekach. Mimo tego, także mogą uczulać, wywołując niepokojące objawy. Do oznak alergii na rodzynki zaliczyć możemy wysypkę skórną czy rumień. Możliwy jest także katar czy kaszel. Uczulenie może prowadzić do rozwoju choroby, jaką jest astma oskrzelowa. W skrajnych przypadkach, przy bardzo silnym uczuleniu, może dojść do obrzęku naczyń a nawet śmierci pacjenta.

alergiaAlergia na rodzynki wymaga leczenie poprzez specjalną dietę wykluczającą. Z codziennego jadłospisu należy wyeliminować rodzynki i wszelkie potrawy, które je zawierają. Osoba uczulona na rodzynki, może nie tolerować także winogron czy innych owoców lub produktów zawierających salicylany. Alergikom pozostaje więc zachowanie ostrożności i ścisłej diety.

Katarzyna Antos