pierniczki bez glutenu

Święta Bożego Narodzenia mogą być słodkie także dla alergików. Uczuleni na gluten mogą pozwolić sobie na odrobinę bezpiecznej słodyczy. Pierniczki bez glutenu będą smakować równie dobrze, co te tradycyjne. Jak je przygotować?

Świąteczne pierniczki

Boże Narodzenie ma smak piernika, korzennych przypraw i słodyczy. Mogłoby się wydawać, że uczuleni na gluten, który przecież jest składnikiem mąki, nie mogą pozwolić sobie na pyszne pierniczki. Nic bardziej mylnego, ponieważ tradycyjną mąkę pszenną możemy w łatwy sposób zastąpić, piekąc bezpieczne pierniczki. Na stole alergika, nie zabraknie więc domowych wypieków, ku uciesze nie tylko najmłodszych. Przepisy na pierniczki bez glutenu pomogą nam przygotować prawdziwie świąteczne ciastka.

Pierniczki bezglutenowe

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 70 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 90 g cukru białego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku razem z miodem i cukrem. Sypkie składniki łączymy razem z jajkami i rozpuszczonym miodem. Zagniatamy ciasto, po czym zawijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wałkujemy i wycinamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut. Gotowe pierniczki możemy dowolnie ozdobić lub posypać cukrem pudrem.

Gryczane pierniczki

Składniki:

  • 200 ml miodu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 120 g masła
  • 500 g mąki gryczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Miód podgrzewamy z cukrem i masłem. Odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy sypkie składniki i dodajemy wystudzoną masę. Wyrabiamy ciasto i chowamy je do lodówki na noc. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty pierniczków. Nasze pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe pierniczki możemy udekorować lukrem.

Świąteczne pierniczki bez glutenu

Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 160 g mąki bezglutenowej ( może być gotowa mieszanka)
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub ksylitolu
  • 100 g miodu
  • 80 g oleju kokosowego lub masła
  • 2 żółtka
  • białko do posmarowania pierniczków

Przygotowanie:

bez glutenuMiód rozpuszczamy w rondelku z cukrem i masłem. Sypkie składniki łączymy i dodajemy przestudzony miód. Żółtka ubijamy mikserem i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto i je rozwałkowujemy. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Pierniczki przechowujemy w puszce lub innym pojemniku.

Katarzyna Antos